Ingezonden persbericht


donderdag 19 januari 2006

----------
Deze week (week 3) in FEM Business:

Bedrijfsleven slecht voorbereid op vogelgriep
Nederlandse bedrijven, een enkele als Akzo Nobel uitgezonderd, hebben zich slecht voorbereid op de gevolgen van een griepepidemie blijk uit een onderzoek van FEM Business. Britse bedrijven houden rekening met uitval van de helft van het personeel als een gemuteerd vogelgriepvirus toeslaat. Die kans wordt steeds minder ondenkbeeldig nu het virus in Turkije al toeslaat. In Engeland slaan bedrijven massaal vaccin in en worden noodplannen voor onder meer thuiswerken opgezet. In Nederland gebeurt dat nauwelijks.

Nederlandse banken presteren onder de maat
De Europese bankensector is in beweging. Wie worden de winnaars en wie verliest? ABN Amro, Fortis en ING behoren niet tot de top, volgens een inventarisatie van FEM Business.Op de ranglijsten wie er financieel het beste voorstaat en wie het efficienst is halen ze de middenmoot. Winnaars zijn banken als het Britse HSBC en het Franse Sociéte Generale. Wil Groenink aansluiten bij een Europese topbank van gelijke grootte? Dan moet hij eens kijken naar het Spaanse BBVA, de meest kostbewuste bank van Europa. Deal tussen AM en BAM vertroebeld
Het is een van de grootste deals in de Nederlandse vastgoedwereld van de afgelopen jaren. Maar de koop van ontwikkelaar AM door bouwconcern BAM wordt vertroebeld door persoonlijke relaties. Tussen de verkopende aandeelhouders van AM, Van Veggel en Van Dam, botert het niet meer. Daartegenover staat dat het tussen de ceo's van AM en BAM, Peter Noordanus en Joop van Oosten, al jarenlang heel goed gaat. Het zijn boezemvrienden, iets wat de aandeelhouders niet wisten.

Innovatiebeleid en platform moeten op de schop
De investeringen in R&D in Nederland dalen gestaag. Het innovatiebeleid heeft het tij niet kunnen keren, blijkt uit de recente innovatiemonitor van de Europese Commissie. Volgens hoogleraar Kees Koedijk moet het falende Innovatieplatform, waarin een paar grote bedrijven een te dominante stem hebben, ophouden met praten. "Innovatie is niet te sturen, je moet gewoon veel dingen proberen."

meer informatie: Mike Ackermans 06 51 81 38 81

De business weekly FEM Business ordent wekelijks de relevant zakelijke, economische en financiële informatie. Naast het feitelijke nieuws ook oorzaken en gevolgen, achtergronden, heldere analyses en scherpe commentaren. De redactie schrijft over bedrijven, markten, sectoren en de mensen die erover beslissen. Deskundig en onafhankelijk. Naast het weekblad is er een goed bezochte website waarop de vaste abonnees toegang hebben tot het elektronische archief van FEM Business. Tevens verschijnt dagelijks FEM Business Update, de gratis dagelijkse E-nieuwsservice van FEM Business.

Meer informatie: 020 - 515 98 52 / 06-51813881