Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 19 januari 2006

Wmo wordt omslag naar een betrokken samenleving

Voor de lokale gemeenschap is de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een uitdaging. Een betrokken, veilige en gezonde samenleving komt niet uit de lucht vallen. Die ontstaat pas als mensen elkaar willen ontmoeten, steunen, verzorgen en verder op pad helpen. De lokale gemeenschap gaat vorm en inhoud geven aan welzijn en sociale samenhang. Dat betekent dat de regering de eerste jaren fors moet investeren in de omslag naar een betrokken samenleving , stelt Henk Luchtmeijer, directeur van de Maatschappelijk Ondernemers Groep, de brancheorganisatie van Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. De wet moet leiden tot een beter aanbod van welzijn, wonen en zorg.

Maandag debatteert de Tweede Kamer over de Wmo. De MOgroep is voorstander van de wet die medio 2006 de huidige Welzijnswet gaat vervangen. Een sleutelrol is weggelegd voor professionele organisaties in Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Vanwege hun kennis en ervaring. Vanwege hun natuurlijke aanwezigheid in de buurt. Vanwege hun vermogen om met anderen samen te werken. De Wmo legt de regie bij de gemeenten, dichtbij de lokale uitvoering. Gemeenten kunnen met de nieuwe wet de gebieden welzijn, wonen en zorg beter op elkaar afstemmen. Zo krijgen burgers, en juist burgers met beperkingen, de mogelijkheid thuis te blijven wonen en naar vermogen actief deel te nemen aan de samenleving. Het is een zwaktebod als de wet zich uitsluitend concentreert op zorg. De kansen liggen bij een integraal aanbod. Luchtmeijer: Er ontstaat een ongewenste situatie als mensen met een beperking hun tijd alleen kunnen doorbrengen met andere mensen met een beperking. De Wmo is een participatiewet. Welzijn is een taak van de gemeenten en zij moeten, explicieter dan onder de Welzijnswet, een integraal welzijnsaanbod ontwikkelen met oog voor andere beleidsterreinen .

De regering stimuleert met de nieuwe wet de gemeenten vooral ook te investeren in collectieve en preventieve diensten. Het is belangrijk zicht te houden op deze investeringen. Dan wordt duidelijk welk deel van het budget voor groepen burgers en buurten wordt ingezet.

Een scala van diensten moet participatie van burgers mogelijk maken. Daarom is de Wet maatschappelijke ondersteuning een ambitieuze.

Perscontacten:

Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 53 32 37 59