Politie Midden- en West Brabant

Tilburgse aangehouden na poging oplichting bank

TILBURG, 19 januari 2006

Tilburgse aangehouden na poging oplichting en valsheid in geschrifte

TILBURG: De politie van team Tilburg Binnenstad heeft deze week in samenwerking met een rechercheur van het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de poging van een 19-jarige Tilburgse om een Tilburgse bank met vervalste papieren te bewegen tot het aangaan van een lening van 13.500 euro. De verdachte werd in verzekering gesteld. De politie vermoedt dat de vrouw door een nog onbekende dader geronseld en geholpen is.

De verdachte probeerde op 12 januari jl. bij een bank in de Tilburgse binnenstad een lening van 13.500 euro te krijgen. Zij overlegde daartoe meerdere bescheiden waaronder een werkgeversverklaring, loonstaten en een bankafschrift. Bij nader onderzoek van deze bank bleek dat de bescheiden vals waren. Hierna werd het Interregionaal Bureau Geld en Waardeverkeer (IBGW) ingeschakeld. Het IBGW is een politiedienst die werkt voor de zes zuidelijke politiekorpsen en ondersteuning en expertise op financieel gebied levert.

De verdachte kon bij de bank, tijdens haar tweede afspraak, worden aangehouden. Uit het verdere onderzoek bleek dat de vrouw het ook bij een andere bank in Tilburg geprobeerd had. Zij verklaart dat ze in contact gekomen was met een man die haar aan de vervalste bescheiden geholpen heeft. De politie is nog op zoek naar deze handlanger.

De politie sluit niet uit dat het hier gaat om een zogenaamde Moneyboy. Het gaat dan om personen die contact zoeken met meestal jonge mensen waarna ze die voorspiegelen dat zij zonder enig risico dergelijke leningen kunnen aangaan. Immers zij hebben contacten bij de bank die zorgen dat de gegevens van de lening weer verwijderd worden.

De politie waarschuwt jongeren om niet op dergelijke verzoeken tot het openen van bankrekeningen al dan niet gepaard met leningen in te gaan. Je kunt veroordeeld en gestraft worden vanwege oplichting en valsheid in geschrifte en daarmee een strafblad krijgen. Bovendien blijf je met de schuld van de lening zitten.

Auteur: Willem van Hooijdonk