Artsen zonder Grenzen


Opnieuw aardverschuivingen in Pakistan

In het aardbevingsgebied in Pakistan leidt aanhoudende regenval tot aardverschuivingen. Wegen raken geblokkeerd en de kou en vochtigheid vormen een ideaal klimaat voor ziekten. Martin Braaksma, logistiek coördinator, en Lisabeth List, medisch coördinator, vertellen vanuit Hattian over de situatie medio januari.

"De distributie van noodhulpgoederen ligt door de hevige regen stil"
-19 januari 2006- 'Zaterdagavond begon het te regenen en sindsdien regent het continu. Maandag begonnen de eerste aardverschuivingen. Ik ben net de berg op geweest en zag dat stukken van de weg zijn verdwenen. Voordat het Pakistaanse leger de wegen kan repareren, moet het eerst droog worden, zegt logistiek coördinator Martin Braaksma in Hattian. Mensen kunnen de dorpen alleen te voet verlaten, al zijn er wel taxis die tussen de plekken pendelen waar de wegen zijn geblokkeerd door aardverschuivingen. Maar de meeste mensen wachten tot de regen ophoudt.

Onze twee ambulancehelikopters moeten vandaag aan de grond blijven. Ze vliegen vanuit Islamabad, en het vliegveld daar is gesloten vanwege de mist. De medische zorg hier gaat door, maar de distributie van noodhulpgoederen ligt door de hevige regen even stil. Ik ben blij dat we vorige week nog achthonderd tenten en duizend pakketten met gevoerde dekens, plastic zeilen, vloermatten, reparatiemateriaal en dergelijke hebben kunnen distribueren. Zodra het weer kan, gaan we door. We hebben nog zon tweeduizend tenten en drieduizend pakketten om uit te delen. Dan hebben we in totaal 17 duizend tenten, 1 miljoen vierkante meter plastic zeil en bijna 90 duizend dekens uitgedeeld.

"Zonder helikopters kunnen we de mensen in de bergen niet bereiken" Zonder helikopters kunnen we de mensen in de bergen niet bereiken, zegt medische coördinator Lisabeth List vanuit Hattian. In principe kunnen de mensen vooruit met de medicijnenvoorraad waarvan we hen hebben voorzien, maar zonder hulp wordt de kans op ernstige luchtwegontstekingen wel groter. Daarnaast zijn we bezorgd dat mensen die dringend medische hulp nodig hebben, niet naar onze gezondheidspost of naar een ziekenhuis kunnen komen. We behandelen nu een kind van wie zijn nieren het waarschijnlijk gaan begeven. Normaliter hadden we hem overgebracht naar Muzaffarabad, maar vandaag kan dat niet. Hopelijk klaart het morgen op en kan hij met de helikopter mee.

Longontsteking is onze grootste zorg: het is vochtig, modderig, de tenten overstromen, overdag is het maar een paar graden boven nul en mensen hebben geen verwarming. Gewoon droog blijven is al een probleem. De laatste hevige regenbui begon op nieuwjaarsavond en hield drie dagen aan. In de dagen erna kwamen mensen binnen met wonden door vallende stenen. Het aantal mensen met ernstige luchtwegontstekingen verdubbelde. Dit is een moeilijke situatie voor ons: we willen helpen, maar het weer belemmert ons.

In Hattian bouwt het team een veldhospitaal in samenwerking met het ministerie van volksgezondheid van Pakistan. Het hospitaal zal beschikken over een mannen-, vrouwen- en kinderafdeling, laboratorium, operatiekamer, kraamkamer en observatieruimte. Ernstig zieke patiënten die niet ter plaatse kunnen worden behandeld, worden - als het weer het toelaat - per ambulancehelikopter