Openbaar Ministerie

Persberichten
19 januari 2006

Rotterdams OM presenteert jaarcijfers 2005 en jaarplan 2006

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft in 2005 ruim 25.000 zogenoemde rechtbankzaken binnengekregen van de politie Rotterdam-Rijnmond en andere opsporingsdiensten. Bijna 4.000 zaken werden door de politie rechtstreeks naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gestuurd.
Van de politie kwamen bijna 31.000 zogenoemde kantonzaken binnen. Dat zijn voor het tweede jaar achter elkaar duizenden overtredingen minder dan eerder voorzien.
,,We kunnen nu concluderen dat de overlast daadwerkelijk afneemt. De daling van vorig jaar zet door, aldus hoofdofficier mr. H.A. van Brummen in een toelichting op de behaalde resultaten. Donderdag presenteerde het OM in Rotterdam het gecombineerde jaarverslag 2005/jaarplan 2006 ,,360° RondOM.
Uit de cijfers, de daling van de aangiften, en de behaalde doelen van vier jaar veiligheidsbeleid, blijkt wat Van Brummen betreft duidelijk de bijdrage die ook het Openbaar Ministerie kan leveren aan een algemeen veiligheidsbeeld. ,,Het wordt beter, de pakkans is toegenomen, maar er blijven op sommige gebieden problemen, aldus de Rotterdamse hoofdofficier.
Want hoewel het totaal aantal zaken nauwelijks gestegen is, springen opnieuw de aantallen geweldszaken, met name die waarbij jongeren betrokken zijn, eruit. Het totaal aantal geweldszaken kwam uit op 7800, zon 400 meer dan het afgesproken aantal. Vermoedelijk is de toename voor een groot deel te wijten aan de toegenomen aandacht van justitie en politie voor geweldszaken, met name die van huiselijk geweld. Inmiddels heeft ook ruim de helft van het totaal aantal zaken waarbij minderjarigen betrokken zijn, te maken met geweld. Het OM heeft het afgelopen jaar 26.000 rechtbankzaken afgedaan, iets minder dan gehoopt. De werkvoorraad met name voor politierechterzittingen is iets opgelopen. Gebleken is dat ook deze zaken steeds lastiger worden en meer tijd kosten. In een deze week afgesloten convenant met de rechtbank zijn nieuwe afspraken gemaakt. In 2006 wordt dan ook naar verwachting de werkvoorraad weer ingelopen. Ruim 31.000 kantonzaken werden behandeld.
Van de rechtbank- en kantonzaken wordt respectievelijk 60 en 68 procent aan de rechtbank of kantonrechter voorgelegd. De overige zaken worden door het OM zelf afgedaan, bijvoorbeeld door een transactie, taakstraf of een (voorwaardelijk) sepot.
Zo worden sommige zaken waar daders, al dan niet na bemiddeling door Justitie, de schade van slachtoffers voldeden, niet meer voor de rechter gebracht. Dat gebeurde in bijna 300 zaken, al kreeg ongeveer de helft van de daders nog wel een transactie opgelegd. In 2005 werden ruim 300 slachtoffers uitbetaald door daders, voor een totaalbedrag van ruim 140.000 euro. Het hoogste bedrag was 20.000 euro, het laagste 0,80 euro. Bijna 150 verdachten en slachtoffers wilden niet meewerken aan een schaderegeling. Die zaken werden voor een rechter gebracht of met een transactie afgedaan.
Opnieuw legden in 2005 terrorisme(dreiging) en de daarmee samenhangende beveiligingsvraagstukken druk op het team Zware Zaken van het Rotterdamse Openbaar Ministerie. Met enige regelmaat moesten snel onderzoeken en risico-analyses naar serieuze tips opgepakt worden. Ook de hiermee samenhangende bewaking en beveiliging, sinds 1 juli behorend tot de verantwoordelijkheid van de hoofdofficier in het arrondissement, zorgde voor veel extra werk.

Het volledige jaarverslag is gepubliceerd bij Publicaties.