Gemeente Zevenaar


Verkeersmaatregel voor behoud kamsalamander


De kamsalamander is zeldzaam en komt voor op de rode lijst van het ministerie van landbouw, visserij en natuurbeheer, hetgeen betekent dat het een bedreigde soort is. Voorlopig lijkt de populatie bij Oud-Zevenaar te kunnen voortbestaan. Door de werkgroep Leefklimaat Zevenaar wordt jaarlijks de populatie aan dode en levende kamsalamanders geregistreerd. Dit onderzoek toont eens te meer aan dat er in Zevenaar een belangrijke populatie kamsalamanders en kleine watersalamanders aanwezig is en dat een beschermende maatregel op zijn plaats is.

Verkeersmaatregel
In de periode van 1 februari tot en met 1 april 2005 zal de Oud Zevenaarsedijk tussen zonsondergang en zonsopkomst worden afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer in verband met de trek van de zeldzame kamsalamander. Wanneer er sprake is van een langdurige vorstperiode waarbij een paddentrek uiterst onwaarschijnlijk is of wanneer uit waarnemingen is gebleken dat de paddentrek inmiddels heeft plaatsgevonden, zullen de desbetreffende verkeersborden worden omgedraaid zodat de maatregel niet meer geldt. De gemeente hoopt op ieders medewerking.

Levenswijze

De kamsalamander is groter dan de gewone watersalamander en dankt zijn naam aan de fraaie kam die zich bij het mannetje op de rugzijde van romp en staart bevindt. Aangezien kamsalamanders amfibieën zijn, leven zij gedeeltelijk op het land en gedeeltelijk in het water. Kamsalamanders planten zich het liefst voort in poelen die niet te ondiep zijn, met voldoende watervegetatie om de eitjes op af te zetten. Op het land verblijven kamsalamanders in of onder dood hout, onder plantenresten en in allerlei spleten en holletjes. Omdat ze zowel op het land als in het water leven, vertonen salamanders trekgedrag, net als padden en kikkers. Deze trek begint al in februari. Dit is bijzonder vroeg voor koudbloedige dieren.

Leefgebied en verspreiding
In Nederland komt de kamsalamander vooral in het rivierengebied voor, ook in de gemeente Zevenaar. De gewone watersalamander is minder zeldzaam dan de kamsalamander en komt op heel veel plaatsen voor. In Zevenaar vestigt de gewone watersalamander zich vaak in tuinvijvers, mits deze op enigszins natuurlijke wijze zijn aangelegd. De fraaie kamsalamander is veel zeldzamer. Van de kamsalamander zijn op dit moment nog twee populaties in de gemeente Zevenaar bekend, één in de buurt van Oud-Zevenaar, de andere in Ooij.
Bedreigingen
De kamsalamander gaat in alle landen waar hij voorkomt achteruit. De oorzaken moeten vooral gezocht worden in de landbouw. In de moderne landschappen ontbreken vaak poelen, hagen, bosjes en overhoekjes, waarin veel diersoorten schuilplaatsen kunnen vinden. Met name het dichtgooien van poelen die als voortplantingsplaats dienen, is desastreus. Ook het verkeer vormt een bedreiging. Tijdens de trek naar de voortplantingsplaatsen kunnen kamsalamanders overreden worden. Op de Oud-Zevenaarse dijk is de afgelopen jaren geconstateerd dat er flinke aantallen kamsalamanders overreden zijn. Dit betekent aan de ene kant dat er hier op dit moment nog sprake is van een levensvatbare populatie. Aan de andere kant onderstreept het dat er sprake is van een serieuze bedreiging.
Beschermende maatregelen
Landelijk en in Europees verband wordt de kamsalamander als ernstig bedreigd gezien. In een in 1993 uitgekomen rapport wordt vastgesteld dat de kamsalamander één van de diersoorten is waarvoor Nederland binnen Europa van bijzonder belang is. Nederland heeft zich in 1979 in Europees verband verplicht een aantal bedreigde diersoorten te beschermen. Deze overeenkomst is bekend als de conventie van Bern. Genoeg reden dus om de kamsalamander te beschermen. De grootste bedreiging voor de kamsalamanders in de gemeente Zevenaar is het verkeer op de Oud Zevenaarse dijk. Vandaar dat de gemeente vier jaar geleden besloten heeft jaarlijks in de periode dat de salamandertrek kan plaatsvinden de Oud Zevenaarsedijk in de avond- en nachtelijke uren af te sluiten voor het gemotoriseerd verkeer.