Gemeente Arnhem

Arnhemse woonlasten op één na laagste van Nederland (19 januari 2006)

De woonlasten in de gemeente Arnhem blijken binnen Nederland op het laagste niveau te liggen. De gemeente Leiden is koploper wanneer het gaat om het beperken van de woonlasten voor de inwoners. Dit blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van Belastingoverzicht grote gemeenten 2006.

De woonlasten bestaan uit Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor het eigendom van een woning en uit de riool- en afvalstoffenheffing. De woonlasten zijn met ingang van 2006 gedaald door de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB. Door deze afschaffing dalen de woonlasten in Arnhem met 32,7 %.
Landelijk bezien is de gemiddelde daling 20,6 %. Wanneer de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB buiten beschouwing wordt gelaten stijgen de woonkosten in Arnhem met 2,5 %. Het landelijke gemiddelde is 3,6%. In deze procentuele stijging scoort Arnhem dus ook onder het gemiddelde.

De gemeente Arnhem heeft in de afgelopen collegeperiode een structurele bezuiniging weten te realiseren van 18,5 miljoen euro. Het meerjaren investeringsprogramma waarmee de gemeente werkt maakt het mogelijk om tot vier jaar vooruit zicht te hebben op de te verwachten uitgaven.

De gemiddelde woonkosten in Arnhem zijn berekend op 484,--. Heerlen, Enschede en Nijmegen zijn de duurste gemeenten om te wonen. De gemiddelde woonlasten zijn daar respectievelijk 664,--, 646,-- en636,-- Euro.