Gemeente Deventer

Week 3, 18 januari 2006

Wethouder Berkelder geeft startschot
WERKZAAMHEDEN SCHOOLSPEELPLEINEN

Wethouder Gerrit Berkelder geeft op 19 januari om 8.30 uur op het schoolplein van de Zonnewijzer, Molenweg 53 in Diepenveen, het startschot voor het omvormen van schoolpleinen naar schoolspeelpleinen. Hij doet dit samen met een groepje leerlingen van de Zonnewijzer, in aanwezigheid van de gemeente Deventer, deelnemende schooldirecteuren, schoolbesturen en aannemer ISS Landscaping. Met dit startschot staren de werkzaamheden aan dertig schoolpleinen.

Na een jaar van goede voorbereiding en goed overleg tussen de verschillende partners (gemeente, schoolbesturen en schooldirecteuren), heeft de aannemer opdracht gekregen dertig schoolpleinen om te vormen naar openbare schoolspeelpleinen. Hij is op 16 januari gestart met de werkzaamheden. De verwachting is dat de werkzaamheden duren tot eind april.

Kiezen voor Kwaliteit
Burgemeester en wethouders hebben in 2004 het speelbeleidsplan âKiezen voor Kwaliteitâ vastgesteld. Eén van de opdrachten die voortvloeien uit deze nota is het omvormen van schoolpleinen naar openbare schoolspeelpleinen. Gemeente en schoolbesturen hebben dertig schoolpleinen aangewezen voor deze omvorming. Deze partners nemen ook ieder een deel van de kosten van de werkzaamheden voor hun rekening.

Nadat de openbare schoolspeelpleinen gereed zijn, vormen zij een onderdeel van de openbare speelplekken in de verschillende wijken in Deventer. Dit betekent dat de gemeente de toestellen op de pleinen inspecteert, repareert en beheert.

Voorbereiding
De gemeente heeft 2005 gebruikt om de plannen voor de schoolspeelpleinen voor te bereiden. De school zelf heeft een grote rol bij de voorbereidingen gehad. De schooldirecteuren hebben, vaak samen met een groep ouders, keuzes gemaakt over de gewenste speelfuncties voor het plein. Voorbeelden van speelfuncties zijn glijden, klimmen, wippen, schommelen.

Ontwerpen
De gemeente heeft de wensen voor speelfuncties geïnventariseerd en hiermee is zij aan het werk gegaan. Dit heeft geleid tot een mooi ontwerp voor ieder schoolplein. Ieder ontwerp voldoet aan de in de nota gestelde eisen van solide, sober en sterk. Op ieder plein staan straks speeltoestellen die tien jaar meegaan en die allemaal voldoen aan het Attractiebesluit.

De ontwerpen van de schoolspeelpleinen zijn aan de schooldirecteuren voorgelegd om er zeker van te zijn dat de wensen goed zijn geïnterpreteerd.