Gemeente Hengelo

Gemeente investeert 6m in kunst, cultuur

Hengelo hecht veel waarde aan haar culturele instellingen en amateurkunst. Dat blijkt uit het programma Subsidiëring Culturele Instellingen 2006 en het subsidieprogramma Amateurkunst 2006, die het college van B en W heeft vastgesteld. In deze programmas is de subsidiëring van de culturele (kern)voorzieningen en de Hengelose amateurkunstverenigingen voor dit jaar is geregeld. In totaal is hiermee een bedrag van bijna 6,3 miljoen euro gemoeid.

Culturele kernvoorzieningen

De basis van de culturele infrastructuur van Hengelo wordt gevormd door zeven culturele instellingen: de zogenaamde culturele kernvoorzieningen. Zij maken voor de lange termijn onderdeel uit van het gemeentelijk cultuurbeleid. De culturele kernvoorzieningen zijn: Bibliotheek; Muziekschool; Rabotheater; Metropool; Kunstcentrum; CREA, centrum voor kunsteducatie en Twents Techniekmuseum HEIM. Hiervoor is een bedrag van in totaal 6 miljoen aan subsidie gereserveerd.

Daarnaast richt het cultuurbeleid zich op aanvullende culturele voorzieningen. Dit zijn instellingen die bijdragen aan vernieuwing of verbreding van het culturele aanbod in Hengelo en aan de dynamiek van het culturele leven van de stad. Of instellingen die bepaalde culturele activiteiten ontwikkelen die door het gemeentebestuur van belang worden geacht. Totaal gaat het om zestien voorzieningen op verschillende terreinen als beeldende kunst, podiumkunsten en cultureel erfgoed (onder meer Ateliers 93, Orkest van het Oosten en de Lokale Omroep). Naar deze aanvullende culturele voorzieningen gaat in totaal ruim 165.000,- subsidie.

Amateurkunst

Naast de culturele kernvoorzieningen en aanvullende culturele voorzieningen subsidieert de gemeente, voor een bedrag van in totaal bijna 100.000,-, structurele voorzieningen op het gebied van amateurkunst, zoals toneel- en muziekverenigingen en koren. In het Subsidieprogramma Amateurkunst 2006 worden de subsidievoorwaarden voor de Hengelose amateurverenigingen op het gebied van podiumkunsten formeel vastgelegd. Een basissubsidie voor een vereniging bestaat uit een bijdrage in de kosten van openbare uitvoeringen, artistiek leiders en scholing of opleiding.

Formaliseren van subsidies

Zowel in het programma Subsidiëring Culturele Instellingen als in het Subsidieprogramma Amateurkunst zijn de bestaande subsidierelaties vertaald naar de eisen van rechtmatigheid en doelmatigheid. Voor de subsidieontvangers hebben de programmas daardoor geen inhoudelijke gevolgen, anders dan de formele eisen die aan subsidieaanvragen en verantwoording worden gesteld.

Met beide programmas wordt een belangrijke stap gezet in het traject van subsidiebeheersing, omdat de huidige subsidierelaties met de culturele instellingen nadrukkelijk worden geformaliseerd. Er zijn nog veel verbeteringen door te voeren voor de komende jaren, zoals het aanscherpen van definities en voorwaarden.