Gemeente Hengelo

Sneeuwschade aan bomen blijkt groot

Na de zware sneeuwval van afgelopen november is de sector Wijkbeheer van de gemeente druk in de weer om afgebroken takken te verwijderen. De gevaarlijke situaties zijn nu overal verholpen. Nog steeds wordt er met veel mensen en materieel gewerkt aan het verwijderen van afgebroken takken boven in boomkronen. Ook worden de stapels afgebroken takken die nog her en der in Hengelo liggen op korte termijn opgeruimd.

De werkzaamheden in het buitengebied zijn inmiddels afgerond. In het stedelijk gebied is het werk voor ca. 25% gereed. Nog steeds zijn er vijf ploegen met hoogwerkers actief om afgebroken takken uit de bomen te verwijderen. Ook zijn er ook twee grote houtversnipperaars extra ingehuurd om het vrijkomende snoeihout en de takken zo snel mogelijk af te kunnen voeren.

Grote schade

Met name in Groot Driene Zuid en de Bartelinkshoek was er sprake van extreem veel schade aan de bomen. Het verwijderen van de gebroken takken in deze buurten heeft veel meer tijd en inspanning gekost dan zich aanvankelijk liet aanzien. Uit nadere inspectie blijkt bovendien dat veel bomen in Hengelo erger beschadigd zijn dan vanaf de grond zichtbaar was, bijvoorbeeld door ingescheurde takken. Om deze reden blijft het advies van kracht om uit de buurt van of onder de bomen vandaan te blijven in de gebieden waar de afgebroken takken nog niet zijn verwijderd. Dit is vooral bij veranderende weersomstandigheden (wind, neerslag) van belang.

Veel meldingen

Vanaf eind november tot eind december zijn er 724 meldingen bij Wijkbeheer binnengekomen over schade door de sneeuwval. Door de grote schade vraagt de gemeente er begrip voor dat niet alle meldingen direct of binnen korte tijd afgehandeld konden worden. Bovendien heeft een aantal minder urgente reguliere werkzaamheden, zoals het verwijderen van blad, enige vertraging opgelopen als gevolg van de sneeuwval. Wijkbeheer blijft zich ervoor inzetten om de meldingen zo spoedig mogelijk af te handelen en al het reguliere werk zo snel als mogelijk weer op te pakken.

Planning

Het is de verwachting dat de stapels takken eind deze maand uit de bermen en van grasvelden verwijderd zijn. Wijkbeheer verwacht verder eind februari alle afgebroken takken uit de bomen verwijderd te hebben.

Wanneer mensen begin februari nog ergens stapels takken aantreffen, of na begin maart nog afgebroken takken in bomen signaleren, kunnen zij dit melden bij Wijkbeheer via de meldingenlijn: (074) 2 459 457 of via het digitale loket op www.hengelo.nl.