Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Vraagtekens stamcelinjecties Ataxie van Friedreich

Twee Engelse websites hebben afgelopen november en december bericht over een Engelse vrouw met ataxie van Friedreich: www.bbc.co.uk en http://icliverpool.icnetwork.co.uk. De 32-jarige vrouw zou naar Nederland zijn gereisd, naar een privékliniek in Rotterdam, waar zij injecties zou krijgen met stamcellen uit navelstrengbloed.

Volgens de BBC website gaat het om PMC (Preventief Medisch Centrum) in Rotterdam. Dit centrum voor alternatieve (complementaire) geneeskunde biedt inderdaad stamceltherapie op haar website www.preventiefmedischcentrum.nl. Een medewerker van PMC heeft telefonisch aan de VSN bevestigd dat zij stamcellen, gekweekt uit navelstrengbloed van gezonde baby's, toedienen. Het zou een product zijn uit Zwitserland, van een laboratorium genoemd ACT. Volgens het internetbericht uit Liverpool zou PMC 12.000 Engelse pond (ruim 17.000 Euro) rekenen voor de behandeling.

De VSN heeft verschillende deskundigen gevraagd om aanvullende informatie over de veiligheid en effectiviteit van deze stamcelbehandeling, en heeft alleen verbaasde of negatieve reacties ontvangen. Dr. Jacqueline van Beckhoven, inspecteur van een internationale organisatie (NetCord/FACT) die zich bezighoudt met accreditatie van stamcellaboratoria en navelstrengbloedbanken, had nog nooit gehoord van het Zwitserse laboratorium. Zij kon hun accreditatie niet bevestigen. Dr. Ewout Brunt, neuroloog aan het UMC Groningen en medische adviseur van de VSN diagnosegroep Ataxie van Friedreich, weet geen enkele basis om te veronderstellen dat zo'n stamcelbehandeling effectief zou kunnen zijn bij mensen AvF. Hij kent ook geen dierexperimenten die zouden wijzen in deze richting. Dr. Brunt heeft de Inspectie Gezondheiszorg in december al geschreven naar aanleiding van het bericht dat een vrouw uit Schotland met MS zich op dezelfde wijze en voor hetzelfde bedrag in Nederland met stamcellen heeft laten behandelen. Hij heeft de Inspectie Gezondheidzorg nu opnieuw geïnformeerd en om een reactie gevraagd en wacht nog op antwoord.

Op de website van PMC staat het volgende: "Het regeneratieve effect en de klinische resultaten zijn vaak spectaculair." Volgens de VSN kan deze claim misleidend werken. Verder betreurt de VSN het dat PMC niet bijdraagt aan het wetenschappelijk onderzoek. Naar eigen zeggen is PMC niet betrokken bij enige follow-up door medisch specialisten, nadat zij iemand behandeld hebben met stamcellen.

Het VSN bureau heeft PMC een brief gestuurd, met het verzoek om meer informatie over een aantal zaken; of zij een vergunning hebben volgens de Wet Veiligheid en Kwaliteit Lichaamsmateriaal, of ze hun behandelprotocol bekend willen maken, en of ze wetenschappelijke gegevens kennen over de effectiviteit van de behandeling. Als er meer bekend is laten wij het u weten.
19 januari 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400