GroenLinks

Verhoging van EU-budget noodzakelijk

19 januari 2006

In de kerstvakantie werd er door de Europese regeringsleiders overeenstemming bereikt over de meerjarenbegroting van de EU voor de periode van 2007 tot 2013. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is niet tevreden over het bereikte akkoord. Kritiek die door een grote meerderheid van het Europees Parlement wordt gedeeld, zo bleek woensdag.

Het totale bedrag van 862 miljard euro is niet alleen te laag; ook de keuzes die gemaakt worden, getuigen niet van lef of gerichtheid op de toekomst. Op aandringen van het Europees Parlement zal er waarschijnlijk wel meer geld vrijgemaakt worden voor onderwijs en onderzoek, maar volgens Buitenweg dreigen andere beleidsterreinen zwaar onderbedeeld te blijven.

Zo komt er niet meer geld voor bijvoorbeeld migratie- en milieubeleid. Voor buitenlandse politiek wordt in de huidige plannen zelfs minder geld uitgetrokken. Ook aan de traditionele landbouwsubsidies wordt niet getornd, terwijl er eerder eindelijk was gekozen een omslag te maken en dit geld te gaan besteden aan plattelandsontwikkeling en een duurzamere landbouwproductie.

Ook hekelt Buitenweg de geringe flexibiliteit van de meerjarenbegroting. Het zou mogelijk moeten zijn om overschotten op de ene post te gebruiken om tekorten aan te vullen op een andere.

De komende maanden wordt er onder leiding van het Oostenrijks EU-voorzitterschap verder onderhandeld over de begroting. Als deze onderhandelingen mislukken komt er geen meerjarenbegroting, maar een begroting per jaar gebaseerd op de uitgaven van 2006.

Bij het ontvouwen van de prioriteiten van het Oostenrijks voorzitterschap in het Europees Parlement kwam bondskanselier Schüssel nog wel met een opmerkelijke uitspraak. Hij is voorstander van een Europese belasting om zo een eigen stabiele inkomstenbron voor de Europese Unie te creëeren. Dit moet een einde maken aan de ellenlange onderhandelingen tussen de regeringsleiders en de koehandel die tijdens dit soort onderhandelingen plaatsvindt.

GroenLinks is hier een warm voorstander van. Kathalijne Buitenweg: "Het wordt tijd dat regeringsleiders ophouden altijd alleen maar een nationale winst- en verliesrekening te maken. Door te kiezen voor een 'EU-heffing' zal de discussie zich veel meer toe gaan spitsen op de wenselijkheid van Europees beleid."

«