SGP


Positie kwetsbaren in Wmo versterken

Datum publicatie: 19-01-2006
Bron: Persbericht
Auteur: drs. J.W. van Berkum

Het studiecentrum van de SGP vindt dat invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning er niet toe mag leiden dat mensen die daadwerkelijk ondersteuning nodig hebben tussen wal en schip raken. Voor de overheid ligt er als âschild der zwakkenâ een belangrijke taak. Dat schrijft de Guido de Brès-Stichting in haar nieuwste publicatie âSteun geboden. Over de Wet maatschappelijke ondersteuningâ.

Het wetenschappelijk instituut is van mening dat burgers zoveel mogelijk voor zichzelf en elkaar moeten zorgen. Zelfredzaamheid en solidariteit dienen in onze samenleving centraal te staan. Barmhartigheid en solidariteit zijn plichten die burgers tegenover medeburgers hebben te bewijzen. Het zelfzorgend vermogen van de sa-menleving is niet onbeperkt. Daarom heeft ook de overheid een taak. Gemeenten zijn bij uitstek geschikt om als bestuurslichaam dat het dichtst bij de burger staat de verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke ondersteuning op zich te nemen. Belangrijk is dat gemeenten voldoende beleidsvrijheid hebben. Gemeenten moeten maatwerk kunnen leveren.

In âSteun gebodenâ zoekt de Guido de Brès-Stichting naar een balans tussen de beleidsvrijheid van gemeenten en zekerheid voor de burger. Burgers moeten weten waar ze aan toe zijn. Ze beveelt daarom aan een compensatieplicht in de Wmo op te nemen. Dat wil zeggen dat gemeenten mensen met beperkingen moeten compenseren, zodat ze zelfredzaam zijn en maatschappelijk kunnen participeren. Gemeenten behouden de volle vrijheid hóe ze dat willen realiseren. Kwetsbaren kunnen erop rekenen dat een adequaat niveau van ondersteuning wordt geboden.

Het studiecentrum vindt dat in de Wmo keuzevrijheid moet zijn gewaarborgd. De mogelijkheid identiteitsgebonden ondersteuning te ontvangen is belangrijk voor het welzijn van veel mensen. Gemeenten moeten in hun aanbod rekening houden met de samenstelling van de bevolking. Burgers moeten ook de mogelijkheid hebben te kiezen tussen ondersteuning in natura of via een pgb.

Drs. J.W. van Berkum, Steun geboden. Over de Wet maatschappelijke ondersteuning, Den Haag, 2006, 36 blz., prijs ⬠5,00, ISBN 90-78323-01-9.