Gemeente Geertruidenberg


Werkgroep horecabeleid kan aan de slag

Op 16 januari vond de startbijeenkomst plaats in het gemeentehuis. Vele belangstellenden waren ingegaan op de uitnodiging van de burgemeester om met hem van gedachten te wisselen over de onderwerpen die in het horecabeleid terug moeten komen. Ook was er veel animo voor de werkgroep die het beleid verder gaat uitwerken.

Beleid noodzakelijk
In zijn presentatie gaf de burgemeester aan dat horecabeleid noodzakelijk is. De horeca moet de kans krijgen zich te ontwikkelen, maar dat moet wel in harmonie met de omgeving gebeuren. Er moet dus een balans gevonden worden tussen de belangen van ondernemers, bewoners en het uitgaanspubliek. Het nieuwe beleidsplan moet door zoveel mogelijk partijen gedragen worden. Samenwerking tussen de genoemde partijen, politie en gemeente is de sleutel. De gemeente heeft er dan ook voor gekozen om niet met een kant-en-klaar plan te komen, maar om samen in de werkgroep aan de slag te gaan.

Onderwerpen
Onderwerpen die een plaats moeten krijgen in het plan zijn: Horeca: één loket, paracommercie (verenigingen en stichtingen die tegen een lager tarief drank- en horeca-activiteiten ontplooien), vestigingslocaties, geluid, terrassen, sluitingstijden, toerisme en vergunningverlening algemeen.
Openbare orde: veiligheid, terrassen, sluitingstijden, bezoekers, toezicht openbare ruimte, portiers.
Volksgezondheid: alcoholmatiging, drankgebruik jeugdigen, reclame openbare weg.

Werkgroep
Aan het einde van de bijeenkomst meldden veel mensen zich aan voor de werkgroep: zestien ondernemers, twee omwonenden en de politie. In overleg met twee vertegenwoordigers uit de horecabranche zal het aantal ondernemers teruggebracht worden van zestien naar tien; dit om het werkbaar te houden. Het criterium dat alle sectoren vertegenwoordigd moeten zijn, zal bij de keuze een belangrijke rol spelen. Ook de mensen die niet in de werkgroep zitting nemen, zullen natuurlijk op de hoogte worden gehouden van wat er besproken wordt. Verder zal in de gemeentekrant en op internet informatie over de vorderingen van de werkgroep geplaatst worden.

Tijdspad
Na carnaval gaat de werkgroep van start. Het is de bedoeling dat de groep drie of vier keer bij elkaar komt om de onderwerpen uit te werken. Deze uitwerking wordt vervolgens aan het college en de raad voorgelegd, waarna een afsluitende bijeenkomst volgt. Na het vaststellen in het college en de raad is het de bedoeling dat het horecabeleid in de tweede helft van 2006 wordt ingevoerd.