Productschap Margarine


13.01.2006

EC presenteert 'green paper' tegen obesitas

De Europese Commissie heeft op 8 december een 'green paper' gelanceerd, waarin oplossingsmogelijkheden worden geschetst voor het stimuleren van een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging in Europa. Het doel ervan is om overgewicht, obesitas en obesitas-gerelateerde ziekten te bestrijden.

'Green papers' zijn bedoeld om een discussie te openen over specifieke politieke EU-agendapunten, waarbij zowel organisaties als individuen/particulieren uitgenodigd zijn aan het debat deel te nemen. In sommige gevallen leiden green papers tot wetgeving.

De Commissie stelt dat 14 miljoen Europeanen overgewicht of obesitas hebben, waaronder meer dan 3 miljoen kinderen. Obesitas-gerelateerde ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes, bedragen 7% van de gezondheidszorgkosten in de EU.

Het nieuwste green paper gaat in op zaken als het inrichten van de openbare ruimte of werkplekken, onderwijs, lichaamsbeweging en voeding. Op het gebied van voeding is er aandacht voor het verbeteren van de kennis over voeding en gezondheid, energie-inname en -verbruik en gezonde voedselkeuzes. Hierbij komen onder meer aspecten als het etiketteren van voedingsmiddelen, kinderreclame, het nut van nutriëntenprofielen en de verbetering van de voedingswaarde van maaltijden in school- en bedrijfskantines aan de orde.

De Commissie beschouwt zelfregulering binnen de industrie als beste middel om met het probleem om te gaan. Tegelijk vragen de auteurs zich af of beperkingen aan reclame en marketing van energiedichte en micronutriënt-arme voedingsmiddelen voldoende effectief zijn. En: welke alternatieven zijn er als zelfregulering niet blijkt te werken?

De publieke consultatieronde duurt tot 15 maart 2006. In juni zal een rapport worden gepubliceerd, waarin de reacties op het document worden samengevat.