Socialistische Partij

Protest tegen gedwongen verhuizingen asielzoekers

19-01-2006 * Door de beslissing van het COA om het AZC in Alkmaar om te vormen van terugkeercentrum naar oriëntatie- en inburgeringscentrum zullen asielzoekers gedwongen worden weer te verhuizen. SP steunt het actiecomité dat strijdt voor een humane behandeling van de asielzoekers en een geleidelijke overgang naar de nieuwe situatie.

Stop Uitzetting Asielzoekers Vluchthoef In het Alkmaarse asielzoekerscentrum heerst grote onrust over het door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers ) genomen besluit om dit centrum om te vormen

van: een AZC (asielzoekerscentrum) gericht op Terugkeer naar: een AZC gericht op Oriëntatie & Inburgering

Door dit besluit moet een groot aantal van de aanwezige asielzoekers voor 30 april voor de zoveelste keer verhuizen om plaats te maken voor anderen. Dit betekent onder andere dat schoolgaande kinderen midden in het schooljaar weer naar een vreemde school in een vreemde omgeving moeten. Het COA geeft inmiddels wel de garantie dat gezinnen met kinderen in het examenjaar het schooljaar mogen blijven tot na de examens. Ook voor mensen die onder medische behandeling zijn en die niet direct in een andere plaats geholpen kunnen worden zegt het COA toe een uitzondering te maken. Voor mensen met psychische stoornissen wil men "maatwerk" gaan leveren.

De SP is van mening dat er beter voor de weg van de geleidelijkheid gekozen kan worden en ondersteunt dan ook de eisen van het actiecomité dat inmiddels is opgericht.
Op hun website kunt u die eisen lezen en een steunbetuiging tekenen. Tevens willen wij u vragen om vrijdag 20 januari mee te doen met de door dit comité georganiseerde fakkeloptocht. Deze begint om 19.30 vanaf de ingang van het AZC aan de Picassolaan. Zie ook:
* Stop Uitzetting Vluchthoef Alkmaar