Gemeente Dongeradeel



---

Wijzigingen onroerende zaakbelasting 2006

Burgemeester en wethouders maken bekend dat in de openbare vergadering van de gemeenteraad van 22 december 2005 de volgende verordeningen zijn vastgesteld:

· de verordening onroerende zaakbelastingen;
· de verordening belastingen op roerende woon en bedrijfsruimten;
en dat in de collegevergadering van 10 januari 2006 een beleidsregel is
vastgesteld, die beoogt dat de afschaffing van het gebruikersdeel onroerende
zaakbelastingen op woningen ook ten goede komt aan de gebruikers van woondelen in niet-woningen.

De verordeningen en beleidsregel treden in werking op 26 januari 2006. De verordeningen en beleidsregel zijn in het gemeenteblad opgenomen op 25 januari 2006. De verordeningen en beleidsregel liggen kosteloos voor een ieder ter inzage op de gemeentesecretarie bij de afdeling financiën, team belastingen. Tegen betaling van de kosten zijn de verordeningen en beleidsregel algemeen verkrijgbaar.

Toelichting verordeningen en beleidsregel
In de verordeningen zijn de geldende bepalingen en tarieven voor het jaar
2006 opgenomen.

Onroerende zaakbelastingen voor gebruikers van woningen Met ingang van 1 januari 2006 is de onroerende zaakbelasting voor gebruikers van woningen afgeschaft. Er gelden dan nog drie belastingen, namelijk de onroerende zaakbelastingen voor:
1. de eigenaren van woningen;

2. de gebruikers van niet-woningen;
3. de eigenaren van niet-woningen.

Als woning gelden alle panden die in hoofdzaak worden gebruikt voor wonen. Niet-woningen zijn bijvoorbeeld boerderijen, kantoren en winkels. Het tarief voor de eigenarenbelasting voor woningen is voor elke volle 2.500,00 waarde vastgesteld op 2,50 en voor de eigenaren- en de gebruikersbelasting voor niet-woningen op 4,30 en 3,46.

Beleidsregel onroerende zaakbelastingen voor gebruikers van woondelen in niet-woningen
De Tweede Kamer heeft een amendement aangenomen dat beoogt dat de afschaffing van de onroerende zaakbelastingen voor gebruikers van woningen ook ten goede komt aan de gebruikers van woondelen in niet-woningen. Het amendement gaat ervan uit dat de vermindering van de belastingaanslag met de gebruikersbelasting voor het woondeel op aanvraag van de belastingplichtige plaatsvindt. De gemeente Dongeradeel heeft echter besloten de aanvragen niet af te wachten en de verminderingen direct te verlenen bij het opleggen van de aanslagen onroerende zaakbelastingen voor het jaar 2006. De vermindering zal in het aanslagbedrag worden verwerkt of afzonderlijk op de aanslag worden vermeld.

Belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten Voor de belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten is dezelfde systematiek van toepassing als bij de onroerende zaakbelastingen. Met ingang van 1 januari 2006 is ook de gebruikersbelasting op roerende woonruimten afgeschaft en geldt de vastgestelde beleidsregel ook voor woondelen in roerende bedrijfsruimten.