Korte films voor oudere migranten over nieuwe zorgverzekering

Anbo en anderen

Utrecht, 19 januari 2006

Speciale korte films voor oudere migranten over nieuwe zorgverzekering

Oudere migranten zullen de komende weken met een speciaal filmpje in hun moedertaal en via eigen omroepen en websites, informatie krijgen over de nieuwe Nederlandse zorgverzekering. 'Oudere migranten kiezen met zorg' is de titel van een gratis dvd die alle lokale, regionale, landelijke migrantenomroepen en radiostations daarvoor kunnen inzetten.

Op de dvd staan 7 minuten durende voorlichtingsfilms, zowel in het Nederlands als in zeven andere talen (Turks, Marokkaans, Chinees, Spaans, Hindostaans, Papiamentu en Servo-Kroatisch). In de Nederlandstalige versie beantwoordt drs. A. Apostolou, voormalig lid Tweede Kamer, vragen van vijf oudere migranten uit verschillende culturen. De anderstalige filmpjes laten één op één gesprekken zien, die gebaseerd zijn op hetzelfde script.

De films zijn ontwikkeld door ouderenbond ANBO voor TOM-Helpdesk. Deze 'Telefonische Ondersteuning oudere Migranten' opent van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari van 10.00 tot 16.00 uur een speciale telefoonlijn zorgverzekeringen: 030- 233 00 99. Daar kunnen oudere migranten in genoemde talen terecht voor hulp bij het kiezen van een passende zorgverzekering.
TOM-Helpdesk is een tijdelijke service van het Ronde Tafeloverleg Ouder Medelanders en de samenwerkingsverbanden van het Landelijk Overleg Minderheden, en is mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.


Noot voor de redactie/