Bouw-infra schoolt meer volwassen werknemers

Bouwradius

Bouw gaat 1150 volwassen werknemers extra scholen in nieuwe leerwerktrajecten

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw en het onderwijs hebben met de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afspraken gemaakt over de uitvoering van 1150 nieuwe leerwerktrajecten en 900 EVC-trajecten in de bouw in 2006 en 2007. Deze duale trajecten zijn bestemd voor mensen die al in de bedrijfstak werken en 23 jaar of ouder zijn. De afspraken zijn vastgelegd in de intentieverklaring 'Leren in de bouw, bouwen aan de toekomst' die deze week in Hoofddorp door acht partijen, waaronder staatssecretaris H. van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is ondertekend.

Er komen verschillende trajecten. Werknemers in de infra kunnen een door de branche erkend certificaat behalen. Wie in de bouw of infra nog op assistentniveau zit of iets daarboven kan met een verkort scholingstraject mbo-diploma's behalen op verschillende niveaus. Werkenden die zich bijna op middenkaderniveau bevinden kunnen op mbo-niveau 4 worden gediplomeerd. Mensen krijgen zo meer mogelijkheden tot doorstroming naar hogere functies. Aan 900 van de trajecten gaat een EVC-traject vooraf. Vakbekwaamheid, kennis, ervaring en talenten die de kandidaten in de praktijk al hebben opgedaan tellen dus mee bij het verkrijgen van een diploma en verkorten de opleidingstrajecten. Dit project sluit goed aan op de afspraken die in de nieuwe CAO zijn gemaakt over de scholing van werknemers, waaronder het loopbaanbeleid en vergoedingen voor de gevolgde scholingsdagen.
De uitvoering gebeurt in nauwe samenwerking tussen de regionale opleidingencentra en Fundeon.

Het nieuwe programma voor de bouw maakt onderdeel uit van het landelijke project van de projectdirectie Leren & Werken, opgezet door de ministeries van SZW en OCW. Doel is om in twee jaar 15.000 werkenden en werkzoekenden extra te laten starten met een duale opleiding, zodat ze werkend een mbo- en hbo-diploma kunnen halen. Om de werkervaring die mensen al hebben opgedaan te verzilveren, wil men tevens 20.000 extra EVC-trajecten laten uitvoeren.

Staatssecretaris Van Hoof heeft alle vertrouwen in een goede uitvoering. 'Een aantal jaren geleden was de bouw één van de eerste sectoren met een arboconvenant met daarin afspraken over het terugdringen van verzuim en verbetering van de arbeidsomstandigheden. De afspraken die nu worden gemaakt over scholing en opleiding zijn daarop een logisch vervolg'. De staatssecretaris maakte in enkele zinnen duidelijk waarom acties als deze noodzakelijk zijn. 'De arbeidsmarkt wordt steeds dynamischer. In deze kenniseconomie moeten werknemers bij de tijd blijven zodat ze gedurende hun hele loopbaan inzetbaar zijn. Iedereen moet dus de kans krijgen voortdurend nieuwe kennis en ervaring op te doen. Werkend leren zal voor veel werknemers een vereiste zijn om hun hele loopbaan aan het werk te kunnen blijven'.

De bedrijfstak bouw zorgt met de duale en EVC-trajecten voor de noodzakelijke verhoging van het opleidings- en kwalificatieniveau in de bedrijfstak. Nog steeds heeft bijna een kwart van de werknemers in de bouw alleen lager onderwijs genoten. 65% heeft alleen een vmbo-diploma.

De ondertekenaars van de intentieverklaring 'Leren in de bouw, bouwen aan de toekomst' zijn:
Bouwend Nederland, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV, Kenniscentrum EVC, Fundeon, SOMA College, BVE Raad en de staatssecretaris van Socale Zaken en Werkgelegenheid.

Zoetermeer, 19 januari 2006