RLG: benoeming nieuwe voorzitter en leden

Raad voor het landelijk gebied

Op voorstel van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de ministerraad ingestemd met de benoeming van de nieuwe voorzitter en leden van de Raad voor het Landelijk Gebied. Voorzitter en leden zijn op 19 januari 2006 officieel door de minister van LNV geïnstalleerd en bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van vier jaar. De nieuwe voorzitter is prof. mr. P.C.E. van Wijmen. De raad telt in totaal twaalf leden. Twee leden van de Raad voor het Landelijk Gebied zijn voor deze raadsperiode herbenoemd: ir. J.T.G.M. Koolen en dr. ir. H.J. Silvis. De Raad voor het Landelijk Gebied is het belangrijkste onafhankelijke adviesorgaan van de minister van LNV. De raad adviseert de regering en het parlement over strategische keuzes voor de (middel)lange termijn. De adviezen gaan in op de hoofdlijnen van het beleid en betreffen het gehele beleidsveld van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Algemeen secretaris is mevrouw ir. H. de Wilde.

Samenstelling
Voorzitter
prof. mr. P.C.E (Peter) van Wijmen (hoogleraar en staatsraad i.b.d.) De heer van Wijmen is sinds 2001 hoogleraar natuurbeschermingsrecht aan de Universiteit van Tilburg en vanaf 1 november 2002 staatsraad in buitengewone dienst. Eerder was hij voorzitter van het Brabants Landschap, lid van Tweede Kamer voor het CDA en advocaat en procureur te Breda. In de Tweede Kamer hield hij zich onder andere bezig met justitie, ruimtelijke ordening, staatsrecht en milieu.

Leden
J.M. (Marja) van Bijsterveldt (bestuurder)
Mevrouw van Bijsterveldt heeft ruimte ervaring in het openbaar bestuur. Zij was onder meer wethouder van Almere, burgemeester van Schipluiden en Dagelijks Bestuurslid Stadsgewest Haaglanden. Sinds november 2002 is mevrouw van Bijsterveldt voorzitter van het CDA. Haar nevenfuncties in de afgelopen jaren waren onder meer: dagelijks bestuurslid van het IVN (Vereniging voor natuur en milieueducatie), lid Raad voor de Financiële Verhoudingen en voorzitter Klankbordgroep Groen-Blauwe Slinger Zuid Holland.

drs. B.J.M (Ben) van Essen (socioloog)
De heer van Essen heeft ruime politiek-bestuurlijke ervaring op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Hij is werkzaam als plv. hoofd van de afdeling Kennis en Strategie van de Provincie Limburg. Als strategieontwikkelaar heeft hij onder andere het Trendrapport Limburg opgesteld en is nauw betrokken geweest bij het reconstructieplan Limburg. Momenteel is hij betrokken bij het versterken van de uitvoeringstrategie. Hij is 24 jaar gemeenteraadslid geweest in de gemeente Sevenum en tussen 1994 - 2002 was hij wethouder VROM. In het verlengde van zijn wethouderschap is hij zes jaar lid geweest van het dagelijks bestuur van de VNG. Naast zijn huidige functie vervult hij een aantal nevenfuncties waaronder het voorzitterschap van de Vereniging Kleine Kernen Limburg, van de regionale welzijnsstichting Synthese en van de gebiedcommissie Reconstructie Horst aan de Maas/Sevenum.

ir. J.T.G.M. (Koos) Koolen (zelfstandig adviseur)
De heer Koolen is sinds 1997 lid van de Raad voor het Landelijk Gebied en voor de komende raadsperiode herbenoemd. Hij is werkzaam als adviseur bij de directie Plant Science Expertise Group Wageningen UR; projectleider kennistransfer kennisinstellingen en bedrijfsleven (MKB en agrarisch); voorzitter gebiedscommissie Reconstructie Midden Limburg en voorzitter gebiedscommissie reconstructie 'Ons WCL'. Daarnaast is hij o.a. lid van het dagelijks bestuur Waterschap Peel en Maasvallei; lid van het dagelijks bestuur Waterschapsbedrijf Limburg en lid van het bestuur Aequor (landelijke orgaan beroepsonderwijs, bedrijfsleven en agrarische sectoren. Tussen 1993-2003 was hij voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond.

J. (Jannie) Lamberts (melkveehouder)
Mevrouw Lamberts is naast melkveehouder actief in de gemeentepolitiek en de agrarische belangenbehartiging. Zij is lid van het algemeen bestuur van LTO-Noord; voorzitter van LTO Overijssel; gemeenteraadslid in Deventer; bestuurslid Vrienden van het Platteland en lid provinciale werkgroep industrieel en agrarisch erfgoed.

prof. dr. M.J.A. (Marjan) Margadant- van Arcken (filosoof/pedagoog) Mevrouw Margadant-van Arcken heeft in haar wetenschappelijke loopbaan diverse onderzoeken gedaan naar natuurbeelden, natuurbeleving en educatie, onder andere in opdracht van het ministerie van LNV. Op basis van deze onderzoeken zijn vele adviezen gegeven op het gebied van natuurbeleid. Zij was onder meer lid van de vaste commissie Participatie, Educatie en Communicatie van de voormalige Raad voor het Natuurbeheer. Van 1997-2002 was zij bijzonder hoogleraar Natuur- en Milieu-Educatie, eerst aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen, daarna aan de faculteit Biologie van de Universiteit van Utrecht.

T. (Tracy) Metz (schrijfster en journaliste)
Mevrouw Metz is vanaf 1986 journaliste en redacteur bij de NRC Handelsblad. Daarnaast is zij gastdocent en lid van diverse jury's op gebied van architectuur, kunst, landschap en ruimtelijke ordening in binnen- en buitenland en internationale correspondent voor Architectural Record. Zij publiceert met name over de onderwerpen: landschap, mobiliteit, architectuur en kunst. Recente boeken zijn: Nieuwe natuur: Reportage over veranderend landschap; Atlas van de verandering: Nederland herschikt; PRET! Leisure en landschap. Tussen 1980 en 1986 was zij journaliste verbonden aan Het Parool.

dr. M.C. (Marijke) van Schendelen (zelfstandig adviseur ruimtelijke ontwikkelingen) Mevrouw van Schendelen is zelfstandig adviseur ruimtelijke ontwikkelingen voor gemeenten, provincies en private partijen. Zij adviseert onder andere op het gebied van stedelijke vernieuwing, de relatie tussen stad en ommeland en het belang van cultureel erfgoed in ruimtelijke planvormingsprocessen. Daarnaast heeft zij verschillende bestuurlijke en maatschappelijke functies. Zij is onder meer voorzitter Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap; voorzitter Platform Landschap en Cultuurhistorie; lid dagelijks bestuur Landschapsbeheer Nederland en gastdocente aan de Universiteit van Amsterdam.

dr. ir. H.J. (Huib) Silvis (econoom)
De heer Silvis is sinds januari 2004 lid van de Raad voor het Landelijk Gebied. Zijn expertise ligt in het sociaal-economisch onderzoek voor het LNV-beleid. Vanaf 2002 is hij hoofd van de afdeling Maatschappijvraagstukken LEI, Wageningen UR waaronder integraal manager van de secties Internationale Handel en Ontwikkeling; Landbouw- en Voedselbeleid; Beheer Natuurlijke Hulpbronnen en Ruimtelijk- en Regionaal Beleid. Daarnaast is hij onder meer lid van de Commissie Wetenschap en Onderzoek Koninklijke Landbouwkundige Vereniging. Tussen 1995-2000 was hij hoofd van de sectie Landbouw-Economisch Bericht van het LEI.

F. (Frans) Tielrooij (politicus)
Vanaf 1983 is de heer Tielrooij full time politcus en trad hij toe tot het dagelijks bestuur van het Gewest Gooi en Vechtstreek en later van de provincie Noord-Holland. Als gedeputeerde behartigde hij gedurende 12 jaar uiteenlopende portefeuilles zoals financiën, natuur en landschap en ruimtelijke ordening. Zijn huidige functies zijn: lid Adviescommissie Water (voorzitter Z.K.H. Prins Willem Alexander); voorzitter Platform Agrologistiek; voorzitter stuurgroep Drijvende kassen (Dura Vermeer); voorzitter begeleidingscommissie Kust (prov. Zuid-Holland) en is hij adviseur voor enkele gemeenten en bedrijven (o.a. Grontmij.) Daarnaast bekleedt hij enkele commissariaten en is hij onder meer voorzitter staatscommissie Waterbeheer 21e eeuw (Kabinet en Unie van Waterschappen) en voorzitter van de werkgroep ruimtelijke ontwikkelingsproblematiek (IPO) geweest.

prof. dr. M.J.W. (Mark) van Twist (bestuurskundige)
De heer van Twist is sinds 1999 werkzaam als directeur bij Berenschot Procesmanagement BV en vanaf 2000 bijzonder hoogleraar op het gebied van publiek-private samenwerking aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radbout Universiteit Nijmegen. Vanaf 2004 is hij decaan bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en lid in buitengewone dienst van de Algemene Rekenkamer. Daarnaast vervult hij verschillende bestuurlijke nevenfunctie waaronder lid van de Procescommmissie Evaluatie Schipholbeleid; lid van de Raad van Advies van de Algemene Bestuursdienst en voorzitter van de Vereniging van Bestuurskunde.

drs. C.J.G.M. (Kees Jan) de Vet (burgemeester Leusden)
De heer De Vet is vanaf 1997 burgemeester van Leusden. Daarvoor was hij werkzaam als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer, stafmedewerker van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en burgemeester van Prinsenbeek. Hij combineert zijn burgemeesterschap met bestuurlijke activiteiten en projecten voor de rijksoverheid en de provincie. Zo was hij lid van de Staatscommissie Dualisme en Lokale Democratie en is hij thans lid van de commissie Alders over toezicht in het openbaar bestuur en lid van de commissie Toekomst Lokaal Bestuur. Daarnaast is hij ondermeer actief als lid van de Adviesraad Landwerk; bestuurslid Vereniging voor Bestuurskunde en voorzitter van de Begeleidingscommissie Dualisme en Lokale Democratie.

////////////////////////////