Productschap Margarine


19.01.2006

Oprichting European Feed Ingredients Platform

Onlangs hebben de Europese sectoren die grondstoffen voor diervoeders leveren het European Feed Ingredients Platform (EFIP) opgericht.

Binnen EFIP wisselen sectoren ervaringen uit op het vlak van beheersing van de veiligheid van diervoedergrondstoffen. Daarnaast ontwikkelt EFIP hulpmiddelen waarmee de aangesloten bedrijven eenvoudig de regels voor voederveiligheid uit de nieuwe hygiënewetgeving kunnen implementeren. Voorts biedt EFIP een platform voor overleg met de diervoederindustrie en andere stakeholders om te komen tot een efficiënte en effectieve certificering van de grondstoffenleveranciers.

De volgende Europese organisaties zijn bij EFIP aangesloten: de plantaardige oliën- en vetten- en eiwitten-industrie FEDIOL, de dierlijke vetten- en eiwittenindustrie EFPRA, de zetmeelindustrie AAC, de graanmaalderijen GAM, de suikerindustrie CEFS, de mouterijen Euromalt, de Brewers of Europe, de zuivelindustrie EDA, de overkoepelende levensmiddelenindustrie CIAA, de producenten van diervoederadditieven FEFANA en de handel van agrarische bulkgoederen COCERAL.

Ontwikkeling Europese Feed Ingredients Standard EFIP heeft in 2005 hard gewerkt aan de ontwikkeling van een Feed Ingredients Standard voor Sector Guides, die binnenkort zal worden gepubliceerd. Deze standaard laat ruimte aan sectoren om ieder hun eigen voederveiligheidbeleid te realiseren. FEDIOL en EFPRA zien hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de in sectorverband opgestelde ketenanalyses. Ze bieden de olie- en vet- en eiwitproducerende bedrijven een instrument om het bedrijfseigen voederveiligheidsysteem op volledigheid en grondigheid te toetsen. Ook bieden de risicoanalyses een middel om in sectorverband met toeleveranciers en afnemers de dialoog over ketenbeheersing te voeren.

Bedrijven weten zich met EFIP verzekerd van een Europese set aan minimumregels voor de beheersing van voederveiligheid. Dit biedt efficiëntievoordeel ten opzichte van de huidige situatie waarin bedrijven systemen van verschillende landen moeten beheren en laten certificeren. Het productschap is nauw betrokken bij de FEDIOL-werkgroep die een en ander begeleidt.