Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 19 januari 2006

Dumpingen leiden tot aanhouding leveranciers van chemicaliën en producenten synthetische drugs

Succesvolle internationale samenwerking tussen Nederland, België en Duitsland

Door internationale samenwerking van de Nationale Recherche en de FIOD-ECD met de Duitse en Belgische autoriteiten zijn maandag 16 januari jl. vier personen aangehouden, die vermoedelijk meerdere malen ondermeer aceton en zoutzuur hebben geleverd ten behoeve van de productielocatie in Nederweert-Eind en een opslagplaats in Voerendaal (Limburg). In deze productielocatie konden miljoenen XTC-tabletten worden geproduceerd.

Deze locaties, zijn op 29 november 2005 door de Nationale Recherche en de FIOD-ECD ontmanteld. Hierbij werden zes verdachten aangehouden.

Ook bestaat het vermoeden dat zij grondstoffen hebben geleverd, die begin december in één opslaglocatie in Lanaken en een productielocatie in Schakkebroek in België zijn aangetroffen door de Belgische autoriteiten. In Lanaken zijn zes zeecontainers met hardware voor de productie van synthetische drugs en in totaal ongeveer 80.000 liter aceton, zoutzuur en waterstofgas aangetroffen. In Schakkebroek zijn diverse lege verpakkingen van chemicaliën aangetroffen, drukvaten, vatenpers en ongeveer 87 kilo amfetamine.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten opereerden in de grensstreek tussen Nederland, België en Duitsland. Door internationale samenwerking zijn vanuit een onderzoek naar het dumpen van afval nu zowel de leveranciers als de producenten van synthetische drugs aangehouden.

afvaldumpingen

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van omvangrijke dumpingen die in 2003 t/m 2005 zijn aangetroffen in Nederland, Duitsland en België. Het gaat om vijf dumpingen van gestolen trailers, die met de complete inhoud van een productielocatie zijn achtgelaten in Apeldoorn, Heerde, Sonsbeck (Duitsland) en Hoogstraten (België). In alle aantroffen trailers zijn ondermeer verpakkingen van chemicaliën aangetroffen die afkomstig waren van een Duits chemiebedrijf. Ook zijn soortgelijke drukvaten inbeslaggenomen.

Uit het onderzoek van de politie Duisburg naar de trailer, die in Sonsbeck is aangetroffen, kwam de betrokkenheid van een Nederlandse man naar voren. Deze man, die afgelopen maandag is aangehouden, wordt gezien als degene op wiens verzoek de chemicaliën zijn besteld bij een Duits chemisch bedrijf en die de transporten naar Nederland heeft georganiseerd.

Leveringen chemicaliën

Vanaf mei 2005 hebben de verdachten diverse keren aceton, zoutzuur en isopropylalcohol besteld bij het Duitse chemiebedrijf. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat in ieder geval leveringen van chemicaliën hebben plaatsgevonden op 24 en 25 mei 2005, op 23 augustus 2005 en
6 september, 18 en 22 november. Deze chemicaliën zijn afgeleverd bij de opslaglocatie in Voerendaal of de productielocatie in Nederweert-Eind.

Bij de ontmanteling van deze locaties op 29 november 2005 zijn ook chemicaliën, die vermoedelijk afkomstig zijn van het Duitse chemiebedrijf aangetroffen.

Verdachten

De maandag aangehouden verdachten zijn drie mannen van 36, 40 en 43 jaar uit Heerlen, een 33-jarige man uit Hoensbroek.

Tegelijkertijd is een 36-jarige vrouw uit Heerlen aangehouden, die wordt verdacht van het witwassen van gelden die afkomstig zijn van misdrijven.

In totaal zijn 21 verdachten aangehouden in Nederland, Duitsland en België. In Nederland verblijven nog vier personen in voorlopige hechtenis. Vrijdag worden drie verdachten voorgeleid aan de rechter commissaris in Maastricht. In Duitsland zitten twee verdachten in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Voor informatie: Desirée Leppens