Den Haag, 19 januari 2006

Vragen van de leden Koenders en Samsom (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking

over de vredesprocessen in zowel Noord- Uganda, Congo en Sudan

1. Wat is uw inschatting van de actuele positie van het LRA nu het aanvallen op humanitaire hulpverleners lijkt op te voeren en daarnaast een safe-haven zoekt in Oost-Congo?

2. Welke gevolgen heeft deze tactiek naar uw oordeel voor de vredesprocessen in zowel Noord- Uganda, Congo en Sudan? Bent u bereid stappen te nemen in VN- en EU-verband en in de relevante regionale verbanden om deze destabilisatie van de afgelopen maanden actief terug te dringen?

3. Welke druk oefent het Kwartet (VS, VK, Noorwegen en Nederland) in dit verband uit richting zowel de Ugandese regering als andere betrokkenen waaronder de Congolese regering, het LRA en de Sudanese inlichtingendienst?

4. Wat is uw analyse van de huidige stand van zaken ten aanzien van de bemiddelingsinitiatieven van Betty Bigombe en bent u bereid om onder meer via de Veiligheidsraad steun te verwerven voor een sterke impuls aan het vredesproces?

5. Welke stappen onderneemt het Kwartet om, ofwel het Ugandese leger te steunen, ofwel alternatieven te zoeken om ervoor te zorgen dat de arrestatiebevelen die het Internationaal Strafhof heeft gedaan, daadwerkelijk worden uitgevoerd?

6. Wat is de positie van de VS hierbij? Steunt zij een pro-actieve houding? Zo nee, welke stappen ondernemen de andere leden van het Kwartet om bij te dragen aan uitvoering van de arrestatiebevelen van het Strafhof?

7. Kunt u aangeven wat de effecten in Uganda zijn van het (deels) intrekken van de budgetsteun aan de Ugandese regering door verschillende donoren? Welke donoren hebben dergelijke maatregelen genomen en op welke wijze trekken zij gezamenlijk op?

A strategy for Ending Northern Uganda s Crisis , www.crisisgroup.org

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 109 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl