VVD



VVD wil forse vermindering van administratieve lasten

Het volledig vervallen van statistische verplichtingen, kwartaalaangiftes voor ondernemers in plaats van maandelijks en het schrappen van de verplichte preventiemedewerker. Dit zijn drie voorstellen die VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot aanstaande dinsdag
De VVD wil dat het kabinet de administratieve lasten veel forser vermindert.

Aptroot: "Ik krijg van ondernemers steeds te horen dat ze weinig merken van de vermindering van de administratieve lasten. Dat is niet acceptabel omdat het een kabinetsprioriteit is. Juist daarom doe ik drie concrete voorstellen, op korte termijn uitvoerbaar. De regeldruk moet fors verminderen.''

De drie voorstellen betekenen een vereenvoudiging voor de ondernemer. De administratieve rompslomp is de grote irritatie van het MKB. Daarom stelt Aptroot de volgende zaken voor:

1. Nog dit jaar wordt het voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf mogelijk kwartaalaangifte te doen in plaats van maandelijks. Voor ondernemers zonder personeel per 1 april a.s., voor ondernemers met personeel moet het kabinet een voorstel doen voor kwartaalaangiftes later dit jaar. Vanaf 1 januari van dit jaar zijn ondernemers verplicht maandelijks aangifte te doen van loonbelasting, sociale verzekeringen en BTW. Deze verplichting is volgens de VVD kostenverhogend, vooral voor MKB-ers die deze aangiften door derden laten uitvoeren. Aptroot wil daarom dat dit per kwartaal wordt en niet meer maandelijks. Tevens wil hij dat de regering dit regelt en niet overlaat aan de inspecties.
2. Ook in 2006 vervalt de verplichte deelname aan statistieken. Dit is de grootste ergernis bij ondernemers en een zware aministratieve last. Het openbaar ministerie vervolgt incidenteel ondernemers die deze enquêteformulieren niet invullen. De VVD wil af van deze overbodige verplichting en verzoekt het kabinet uiterlijk 1 juli 2006 deze verplichting geheel te schrappen.
3. Tot slot wil Aptroot dat de verplichte functie van preventiemedewerker bij kleine ondernemingen zonder bijzondere risico's per direct komt te vervallen. Bij kleine ondernemingen zoals winkels, kantoren en kappers is geen sprake van bijzondere risico's . Maar de aanwijzing van een preventiemedewerker veroorzaakt wel kosten zoals de opleidingskosten. Aanbieders van deze opleiding maken misbruik van de verplichting.