Gemeente Tilburg

19-1-2006
Bedrijven in woonbuurten veilig na controle

Bewoners rond de bedrijventerreinen Voltcomplex, Enschotsestraat- zuidzijde/Rozenstraat/Zuid-Oosterstraat en Broekhovenpark kunnen gerust zijn, de omliggende bedrijven voldoen aan de veiligheidseisen.

Juist vanwege de ligging in woonbuurten heeft de gemeente een grootschalige controleactie gehouden. Daarnaast was er ook behoefte om alle activiteiten op deze bedrijventerreinen in beeld te krijgen. Daarom is bij deze controles nauw samengewerkt met de politie, vreemdelingendienst, brandweer, belastingdienst, Voedsel en Waren Autoriteit en de Arbo-dienst. Al deze instanties voerden tegelijkertijd controles uit op hun eigen werkgebied. Er zijn in totaal 79 bedrijven gecontroleerd. Bij 49 bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd. Bij 30 bedrijven was een hercontrole noodzakelijk. Zij kregen 3 weken de tijd om de overtredingen ongedaan te maken. Op slechts 3 bedrijven na hebben alle bedrijven hieraan voldaan. Voor deze 3 bedrijven is een procedure gestart. Zij moeten nog zaken in orde brengen zoals het vrijmaken van vluchtwegen, laten keuren van blusmiddelen, dakreparaties uitvoeren en zorgen dat de opslag van gevaarlijke stoffen volgens de regels gebeurgebeurt. Ook andere bedrijven(terreinen) in woonbuurten kunnen dit jaar een grootschalige controle verwachten.

'Op scherp gezet'
De drie bezochte bedrijventerreinen zijn voldoende veilig bevonden op de gecontroleerde punten. Vanuit bouwtoezicht werd met name gelet op de brandveiligheidvoorzieningen, bouwconstructies en de veiligheid op het terrein. Op milieugebied werd gekeken naar de opslag van gevaarlijke stoffen, stookketels en opslag van afval. De samenwerking met de verschillende instanties is goed bevallen door zowel de gemeente Tilburg als alle deelnemers. Maar ook de gecontroleerde bedrijven waren achteraf positief over de controles. Zij gaven aan dat de aandacht op de regelgeving na een tijdje bij hen verslapt. De bedrijven gaven aan het fijn te vinden dat zij door de controles weer eens 'op scherp gezet' werden.

Vluchtwegen
De meest voorkomende overtredingen waren dat blusmiddelen niet gekeurd of niet direct zichtbaar en bruikbaar waren. Ook kwam vaak voor dat uitgangen en vluchtwegen niet vrij waren van obstakels of dat deze deuren niet direct geopend konden worden. Ook het ontbreken van de jaarlijkse keuring van de nood- en transparantverlichting, het niet kunnen tonen van certificaten voor een olietank, gasflessen die niet goedgekeurd waren en onjuiste opslag van bodembedreigende stoffen kwam voor.