Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

WMO-verhalen-6: Onze dochter raakt haar werk kwijt!
Als het aan het kabinet ligt wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) nog dit jaar ingevoerd. De WMO- plannen hebben grote gevolgen voor mensen met beperkingen. Het recht op zorg, voorzieningen en aanpassingen dreigt te verdwijnen. Gemeenten worden hier voortaan verantwoordelijk voor. Maar zij mogen zelf bepalen hoe ver ze hier in gaan. Over de beleidsplannen rond de WMO is al veel gesproken. Hier komen de direct betrokkenen aan het woord. Zij vertellen welk verschil de WMO maakt voor hun dagelijks leven.

Mevrouw K. van S.:

'Onze dochter Patricia is 28 jaar en heeft de verstandelijke vermogens van een kind van vier jaar. Ze woont in een wooncomplex met zeven appartementen, een wooninitiatief dat wij met zes andere ouderparen hebben opgezet. Patricia krijgt begeleiding vanuit een zorgaanbieder in de buurt die zij met haar PGB betaalt.
Een deel van de dag is er een begeleider aanwezig die haar en haar medebewoners helpt bij het boodschappen doen, koken en geldzaken. Overdag werkt Patricia op twee plekken, een kaarsenmakerij en een zorgboerderij. De combinatie en variatie van de twee werkplekken zorgen voor een goede balans in haar leven. Beide werkplekken worden door de AWBZ gefinancierd.

Patricia heeft een Wajong-uitkering. Wel komt ze maandelijks een behoorlijk bedrag tekort om te kunnen rondkomen. Gelukkig kunnen wij haar financiële tekorten aanvullen en haar meenemen op vakantie. Op basis van de AWBZ en het PGB zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet. Wel maken we ons zorgen over haar financiële situatie. Met de Wmo in het vooruitzicht is het vertrouwen stukken minder. De ondersteuning en begeleiding die Patricia nodig heeft, vallen dan niet meer onder de AWBZ, maar zijn overgeheveld naar de Wmo. Het geld voor de Wmo is niet geoormerkt. Waar gaat de gemeente het straks aan uitgeven? Worden tekorten elders straks aangevuld vanuit de Wmo? Tevens kan de gemeente beslissen om geen PGB meer te verstrekken of minder en een ander soort ondersteuning te bieden.
Zonder de huidige ondersteuning kan Patricia niet zo zelfstandig blijven wonen. Binnen de nieuwe Wmo valt de dagbesteding niet meer onder de AWBZ, maar onder de gemeentelijke sociale werkplaats. Patricia raakt haar werk op de zorgboerderij en kaarsenmakerij dan kwijt. Van activiteiten op maat en ondersteuning gericht op de mogelijkheden en ontwikkeling van Patricia, is dan geen sprake. Patricia zou als volwassen vrouw moeten kunnen kiezen welk werk ze wil doen. En ze zou de mogelijkheden moeten hebben om zelfstandig te wonen. Gewoon, net als wij.'
(Bron: WMO-dagboeken, FvO, 2006) '

Vertel ons uw verhaal!

Welke voorzieningen en aanpassingen hebt u zelf en wat zou er in uw leven veranderen als die voorzieningen en aanpassingen zouden wegvallen? Vertel het ons! Zodat we nog beter kunnen proberen om de WMO een góede wet te laten worden.

Actie op 23 januari 2006

Belangenorganisaties van mensen met een beperking, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) voeren al geruime tijd een actieve lobby tegen deze plannen. Vanaf 23 januari 2006 debatteert de Tweede Kamer over de WMO. De belangenorganisaties richten hun pijlen uiteraard op Kamerleden. Zij hopen daarmee te bereiken dat de conceptwet in positieve zin wordt veranderd. Op 23 januari bij de aanvang van de Kamerdebatten - zullen de belangenorganisaties samen met de ouderenbonden en de vakbond AbvaKabo actie voeren in Den Haag.
Voor verdere informatie over deze actie: klik hier