Erasmus MC


19-01-2006: Banden tussen het Erasmus MC en het Nederlands Kanker Instituut aangehaald.

Met de recente benoeming van Prof. Titia Sixma als bijzonder hoogleraar 'eiwit structuur en functie' aan de Erasmus universiteit van Rotterdam zijn de banden tussen het kankeronderzoek in het Erasmus MC en het Nederlands Kanker Instituut-Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis verder aangehaald. Deze vereende krachten versterken het onderzoek.

Sixma doet onderzoek naar de structuur en functie van eiwitten. Het onderzoek geeft de atomaire structuur van eiwitten en deze driedimensionale 'plaatjes' verschaffen belangrijke inzichten in de functie. Door dit werk te complementeren met andere biofysische technieken wordt het zo langzamerhand mogelijk ook structuur en functie van grote complexen van eiwitten te analyseren. Dit zijn moleculaire machines die in de cel bijdragen aan bijvoorbeeld het herstel van DNA schade en het in- en uitpakken van DNA. Bij kanker gaat er vaak iets mis in deze processen en door gedetailleerd naar de functie te kijken kan gesignaleerd worden waar het fout gaat. De nieuwe samenwerking maakt het mogelijk om in levende cellen de theorieën die uit het structuuronderzoek komen uit te testen.

Juist het begrip van de dynamische kanten van de grote complexen is de uitdaging voor de komende jaren, aldus Sixma. Verder verwacht zij dat directere samenwerking tussen disciplines in de beide instituten ook een stimulans zal zijn voor het onderzoek naar medicijnen voor kanker.

Sixma doet tijdens haar inaugurele rede op 20 januari een dringend beroep op de Nederlandse politiek om de financiering van het onderzoek niet te veel te willen sturen: door het oerwoud van gerichte programma's wordt het volgens haar onmogelijk voor de onderzoekers om een eigen onderzoekslijn op te bouwen. Heldere open competitie waar de kwaliteit van wetenschap voorop staat is essentieel. Zo kan toewijzing van middelen via recepties worden vermeden.