Gemeente Hardenberg

Januari 2006 - Beroep tegen milieuvergunning Aluminium Hardenberg

Beroep tegen milieuvergunning Aluminium Hardenberg

Donderdag 19 januari 2006

De gemeente Hardenberg stelt beroep in tegen het besluit van Gedeputeerde Staten om een milieuvergunning te verlenen aan Aluminium Hardenberg. Het college van burgemeester en wethouders kan zich niet vinden in de voorschriften die in de milieuvergunning gesteld zijn, waarbij het vooral om voorschriften met betrekking tot geur gaat. Volgens het college moet onderzoek gedaan worden naar de volgens het college onzekere maatregelen. Tevens verzoekt het college de beschikking op een aantal onderdelen te wijzigen.

Aluminium Hardenberg is onlangs failliet gegaan. Ondanks dat hebben Gedeputeerde Staten het bedrijf een milieuvergunning verleend. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in de voorschriften zoals die in de milieuvergunning gesteld zijn en stelt beroep in. Volgens het college is niet voldoende aan opmerkingen en bedenkingen van de gemeente Hardenberg tegemoet gekomen. Deze opmerkingen en bedenkingen waren er vooral op gericht dat er geen te hoge concentraties koolwaterstofmengsels vrijkomen tijdens het productieproces, omdat dit tot klachten kan leiden.

In de verleende milieuvergunning heeft de provincie het bedrijf de verplichting opgelegd om de koolwaterstoffenuitstoot in de schoorsteen continu te meten en te registeren, maar volgens de minuutgemiddelde concentraties. Het college is van mening dat met behulp van continue PID-metingen zonder minutenuitmiddeling wel degelijk is na te gaan of het bedrijf zich aan de geurnorm voor piekconcentraties houdt. Er wordt nu geen norm voor piekconcentraties van koolwaterstoffen genoemd. Volgens de gemeente Hardenberg veroorzaken juist de piekconcentraties klachten en hinder in de omgeving en wordt een norm voor optredende piekconcentraties regelmatig gehanteerd in milieuvergunningen.

Ook is het college van burgemeester en wethouders er niet van overtuigd dat de in de milieuvergunning genoemde maatregelen afdoende zijn om tot het gewenste resultaat te komen, namelijk het verbranden van alle koolwaterstoffen zodat deze niet vrijkomen en voor overlast zorgen. Volgens het college zijn er wel degelijk andere maatregelen voor te schrijven die hun nut bewezen hebben. Het college wil vanuit het belang van de burgers dat hier zekerheid over ontstaat. Daarnaast is volgens het college van burgemeester en wethouders de vergunde geuremissie veel ruimer dan door het bedrijf aangevraagd. Dit is in strijd met de beginselen van de Wet milieubeheer.

Het college kan zich wel vinden in de maatregel dat bestaande gebouwen overkapt worden met een nieuwe hal, zodat zo min mogelijk stoffen vrijkomen en zo de milieusituatie verbetert. Ook stemt het college in met de uitbreiding van het aantal afvalstoffen dat uitsluitend inpandig mag worden opgeslagen.

De door Aluminium Hardenberg gewenste capaciteitsuitbreiding zal volgens het college zonder goed werkende beperkende maatregelen zeker tot nog meer klachten leiden. Volgens het college is het zeer de vraag of de voorgestelde maatregelen en aanpassingen in de beschikking in de praktijk effectief zullen zijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom beroep ingesteld tegen de verleende milieuvergunning, met het verzoek de milieuvergunning op een aantal onderdelen te wijzigen.