Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten veiliger met uitgebreide bestuurlijke boete

Vandaag behandelt de Tweede Kamer twee wetsvoorstellen die de bestuurlijke boete mogelijk maken. Wildplassen, hondenpoep en foutgeparkeerde voertuigen worden hiermee aangepakt. Maar te hard rijden in woonstraten, negeren van rood verkeerslicht of illegale bouwwerken komen in deze wetsvoorstellen niet in aanmerking voor een bestuurlijke boete.

De VNG vindt deze voorstellen niet ver genoeg gaan. Voor een adequate handhaving van allerlei ergernissen in de openbare ruimte is meer nodig.

'Kleine' of grote ergernissen? Geluidsoverlast, illegale verbouwingen, verkeerd neerzetten van huisvuil, te hard rijden in woonstraten: 'kleine ergernissen' wordt dit in bestuurlijk jargon genoemd. Voor burgers zijn het echter grote ergernissen, waar de politie weinig tegen optreedt. De consequentie is dat bewoners zich niet meer veilig voelen in hun woonomgeving. Gemeenten willen hier graag iets aan veranderen!

Wetsvoorstellen niet compleet De wetsvoorstellen Bestuurlijke boete fout parkeren en andere verkeersovertredingen en Bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte regelen slechts een klein deel van de overtredingen die de leefbaarheid in de woonomgeving aantasten. Gemeenten kunnen hiermee dus geen compleet pakket aan handhaving bieden. Dat levert ook veel onduidelijkheid voor de bewoners op. Een brede invoering van bestuurlijke handhaving is bovendien organisatorisch en financieel efficiënter.

Brochure Meer bevoegdheden voor gemeenten om handhavend op te treden in het publieke domein betekent meer dan het beboeten van de foutparkeerder en de wildplasser. In de brochure Bogor maakt gemeenten veiliger hebben wij op een rij gezet welke overtredingen volgens ons in aanmerkingen moeten komen voor een bestuurlijke boete en hoe dat wettelijk het beste geregeld kan worden.
* Bogor maakt gemeenten veiliger" : VNG Brochure over de Bestuurlijke boete
* Algemeen VNG-net dossier over de Bestuurlijke Boete
* VNG-net dossier Verkeershandhaving