Politie Drenthe

Snelheidsboetes hoger of lager

Lasergun

Assen, 19-01-2006 o Zijn met ingang van dit jaar de snelheidsboetes nu verhoogd of verlaagd? Veel mensen kunnen er geen touw meer aan vast knopen. Het motto bij het vaststellen van de nieuwe boetetarieven is: Hoe gevaarlijker, hoe duurder.

Concreet betekent het dat de boetes voor de lagere overschrijdingen van de maximumsnelheid zijn verlaagd maar dat de boetes voor de hogere overschrijdingen omhoog zijn gegaan

Onderstaande tabel geeft de boetebedragen weer. Daarin is ook te zien dat een snelheidsoverschrijding met bijvoorbeeld 20 kilometer per uur de automobilist op de autosnelweg minder zwaar wordt aangerekend dan wanneer dezelfde overschrijding wordt gepleegd binnen de bebouwde kom.

Correctie

De boetebedragen beginnen vanaf 4 km per uur. Van de werkelijk gereden snelheid wordt een wettelijk vastgestelde correctie afgetrokken. Bijvoorbeeld: wie op een 50-km weg 57 km per uur rijdt, wordt bekeurd voor 54 km/h. De bovenstaande boetebedragen gelden voor personenauto's. Bij wegwerkzaamheden gelden andere (hogere) boetetarieven.