Dienstenbond CNV

KeukenConcurrent houdt zich niet aan wet en CAO 19-01-2006

Het is CNV Dienstenbond gebleken dat het bedrijf KeukenConcurrent, een dochter van de Mandemakers Groep uit Waalwijk, zich niet houdt aan de CAO Wonen, de Winkeltijdenwet en de Arbeidstijdenwet. CNV Dienstenbond roept KeukenConcurrent op zich aan de regels te houden en de CAO toe te passen.

In de laatste maanden heeft CNV Dienstenbond meldingen binnengekregen dat het bedrijf KeukenConcurrent zich niet houdt aan de CAO Wonen en in strijd handelt met de Winkeltijdenwet en de Arbeidstijdenwet. Zo heeft CNV Dienstenbond de volgende zaken geconstateerd:
* KeukenConcurrent houdt regelmatig acties waarbij ze 24 uur continu open is. Boetes in verband met overtreding van de Winkeltijdenwet neemt zij op de (ver)koop toe, werknemers dienen met korte (slaap)onderbrekingen continu te werken en behalve een kleine extra bruto vergoeding worden geen overwerkvergoedingen of compensaties uitbetaald.

* Medewerkers van KeukenConcurrent worden niet ingedeeld in de CAO-loonschalen.

* De CAO kent een 37-urige werkweek, maar fulltime medewerkers werken minimaal 46 uur per week. Daarbij worden geen overwerktoeslag of compensatie voor bijzondere uren betaald. Ook wordt de toeslag voor de zondag vaak niet uitbetaald.
* Loon wordt berekend op basis van 40 uur per week, terwijl de CAO lonen kent op basis van 37 uur per week. Daardoor valt het uurloon lager uit.

* Medewerkers van KeukenConcurrent krijgen 23 vakantiedagen op basis van 8 uur per dag, terwijl de CAO recht geeft op 25 vakantiedagen op basis van 7,2 uur per dag.

* Werknemers moeten soms 6 dagen per week werken, terwijl de CAO maximaal 5 dagen toestaat.

* Bij ziekte betaald KeukenConcurrent 70 procent van het loon uit, terwijl de CAO verplicht om het volledige loon door te betalen.

CNV Dienstenbond heeft KeukenConcurrent laten weten dit onacceptabel te vinden en haar gevraagd de CAO, de Arbeidstijdenwet en de Winkeltijdenwet na te leven. Ook heeft CNV Dienstenbond aangegeven dat KeukenConcurrent haar werknemers over de afgelopen periode dient te compenseren voor het niet naleven van de CAO. Tevens heeft CNV Dienstenbond de Centrale Branchevereniging Wonen, waar KeukenConcurrent lid van is, en de moedermaatschappij Mandemakers Keukens een kopie gestuurd van de brief aan KeukenConcurrent met het verzoek KeukenConcurrent op haar gedrag aan te spreken.