Provincie Utrecht

Aanjaagteam woningbouw provincie Utrecht in versnelling

19-1-2006 -

De provincie Utrecht is het nieuwe jaar gestart met het aanstellen van een tweede aanjager woningbouw. Hiermee is het aanjaagteam compleet en klaar voor actie. Met het programma aanjagen woningbouw wil de provincie de woningbouw stimuleren. Op locaties met knelpunten, stelt het aanjaagteam in overleg met gemeente en betrokken partijen vast waar en hoe zij kan bijdragen aan het vinden van oplossingen. Maatwerk per locatie staat centraal.

De provincie Utrecht wil de gemeenten helpen bij het op gang brengen en houden van de woningbouw. Zij wil beter en sneller signaleren op welke locaties deze stagneert of dreigt te stagneren. Er is weliswaar een stijging te zien van het aantal opgeleverde woningen (27%) en het aantal afgegeven bouwvergunningen (37%) in oktober 2005 ten opzichte van 2004, toch moet er hard getrokken worden aan de voortgang van de woningbouw. Voor de realisering van het woningbouwprogramma uit het streekplan 2005-2015 zijn op jaarbasis gemiddeld 7000 woningen nodig. In 2005 zijn er circa 4000 gebouwd.

Een van de instrumenten die de provincie inzet voor de stimulering van de woningbouw is het aanjaagteam. Dit team gaat de eerste drie maanden van 2006 in gesprek met alle Utrechtse gemeenten en woningbouwverenigingen om te inventariseren waar de knelpunten zitten. Wanneer er knelpunten spelen, overleggen de verschillende partijen welke actie gewenst is. Per locatie volgen zonodig gesprekken met de betrokken ontwikkelaar en andere partijen. Mogelijke acties van het aanjaagteam zijn bijvoorbeeld het optreden als mediator en het stroomlijnen van provinciale- en rijksprocedures om vergunningprocedures zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ook kunnen gemeenten en ontwikkelaars gebruik maken van kennis binnen het provinciehuis.

Op 2 februari organiseert de provincie de Netwerkdag Starterswoningen. Het aanjaagteam is hier aanwezig om zich voor te stellen en vragen te beantwoorden. Overheden, bouwers en burgers die vragen hebben aan het aanjaagteam of knelpunten in de woningproductie zien kunnen vanaf deze dag terecht op een virtueel loket.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583118