Provincie Utrecht

1600 woningen in Bunschoten

10-1-2006 -

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht keuren het bestemmingsplan Rengerswetering van de gemeente Bunschoten goed. Dit voorziet in de bouw van 1600 woningen over een periode van 10 jaar aan de oostzijde van Bunschoten. De uitspraak van GS staat tegenover het advies van PPC en de visie van het Ministerie van VROM.

Het bestemmingsplan Rengerswetering met de beoogde woningbouw past binnen het Streekplan. Deze gaat immers uit van opvang van de woningbehoefte in regionale opvangkernen. In dit geval Amersfoort. Voor de overige kernen geldt een terughoudend verstedelijkingsbeleid.

VROM is van mening dat de uitbreiding binnen het nationaal landschap Eemland-Arkemheen ligt en voor dergelijke landschappen stelt het rijksbeleid concrete randvoorwaarden aan de verstedelijking: binnen het nationaal landschap als geheel mag slechts worden gebouwd voor de eigen woningbehoefte. De vrees van VROM is dat met de geplande woningbouw in Bunschoten de volledige mogelijkheden in het landschap zijn benut.
De provincie stelt dat deze vrees ongegrond is. De gemeente Bunschoten bouwt precies conform de eigen woningbehoefte. Andere gemeenten in het gebied zullen ofwel in de streekplanperiode minder bouwen dan nodig voor eigen behoefte of zullen buiten het nationaal landschap komen te liggen. De grenzen daarvan moeten formeel nog door de betrokken provincies worden vastgesteld, maar op basis van landschappelijke overwegingen kan redelijkerwijs worden aangenomen, dat grote kernen met een stedelijk karakter als Baarn, Amersfoort en Nijkerk buiten de begrenzing zullen blijven.

Meer informatie: Gerjanne van Hees, telefoon 030-2583207