Ingezonden persbericht


KNMG oneens met beloning van huisartsen die goedkoop voorschrijven

Utrecht, 19 januari 2006. Zorgverzekeraar Menzis mag van de rechter doorgaan met het financieel belonen van huisartsen die goedkope geneesmiddelen voorschrijven, zo heeft de rechtbank in Arnhem beslist. Artsenfederatie KNMG is het daar niet mee eens. Naar haar mening is deze beloning een ongewenste vorm van beïnvloeding van het voorschrijfgedrag van huisartsen.

De KNMG en haar federatiepartners LHV en Orde maken ernstig bezwaar tegen acties van zorgverzekeraars om artsen over te halen goedkoop voor te schrijven. Het is niet aan de zorgverzekeraar maar aan de arts om te bepalen welk geneesmiddel worden verstrekt. Het is al helemaal niet de bedoeling dat de arts financieel belang heeft bij de keuze voor een bepaald (goedkoop) middel. De arts moet onafhankelijk, op grond van de medische richtlijnen, kunnen bepalen welk geneesmiddel de patiënt nodig heeft. De richtlijnen geven ruimte voor individuele variaties, afhankelijk van individuele eigenschappen en behoeften van de patiënt. Die ruimte moet blijven bestaan, en de arts mag niet door financiële prikkels in de verleiding worden gebracht om die ruimte te bepreken. Ook de Codecommissie van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) sprak zich eerder negatief uit over de financiële beloning van Menzis aan artsen.

De KNMG raadt artsen ten sterkste af, in te gaan op financiële aanbiedingen van zorgverzekeraars die als doel hebben de arts goedkoop te laten voorschrijven. Van artsen wordt wel verwacht dat zij doelmatig voorschrijven, dus goedkoop als het kan en duurder als het moet, maar altijd binnen de richtlijnen en standaarden. Dat is professioneel gedrag, dat is verantwoord medisch handelen. Noot voor de redactie,