Gemeente Cromstrijen


19-01-2006

Heftig ongeval voor het
brandweerkorps Cromstrijen

Op het eerste gezicht leek het een echt ongeval. Bij het Shell-tankstation op de A29 ter hoogte van Numansdorp stond een brandende auto, een lekkende tankwagen en werden slachtoffers uit het gebouw gered. Dit was het scenario van de oefening van het vrijwillige brandweerkorps van Cromstrijen. Zij kregen woensdag 18 januari de taak om samen met de collega-korpsen uit de Hoeksche Waard, de regionale brandweer, Rijkswaterstaat en Shell een grootschalige oefening uit te voeren.

In een anderhalf durende exercitie werd de oefening tot een goed einde gebracht. Het scenario schreef een ongeval met brand en giftige stoffen voor. Een complexe oefening voor de deelnemende partijen. Brandweercommandant Marien van der Kamp concludeert dat de oefening goed is verlopen. 'Op wat kleine organisatorische punten na, kijken wij terug op een leerzame oefening. Het duurt wel lang als je langs de zijlijn staat. Dat komt door alle procedures die je moet volgen. Het gaat toch om de veiligheid van je mensen'.

Niet alleen voor de brandweer was het een belangrijke oefening, ook de gemeente kreeg hiermee de kans om ervaring op te doen voor haar bestuurlijke oefening op 1 februari. Zo werd ook de alarmering van het dorp vanwege een wolk giftige stof die is weggelekt geoefend. Burgemeester Kraaijveld sprak zijn dank uit aan Shell dat zij hun locatie beschikbaar stelde aan de korpsen om te oefenen. 'Met het oefenen van deze grootschalige oefening kunnen wij lering trekken voor de toekomst'.