Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant: tandartsen zouden geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars

Kamerstuk, 19-1-2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Kant (SP) over het bericht dat tandartsen geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars omdat verzekeraars te veel macht krijgen. (2050605740)

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat tandartsen geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars omdat verzekeraars te veel macht krijgen? 1)

Antwoord 1
Het is een eigen afweging van tandartsen om wel of geen contracten te willen sluiten.

Vraag 2
Weet u hoeveel tandartsen geen contract afsluiten met zorgverzekeraars? 1), 2) Zo ja, hoeveel? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken?

Antwoord 2
Tandheelkundige hulp is grotendeels verzekerd via de aanvullende verzekering; met de voorwaarden van die verzekeringen heb ik geen enkele bemoeienis. Alleen voor kinderen tot 18 jaar is uitgebreid tandheelkundige hulp verzekerd in het pakket van de zorgverzekering, zoals voorheen in het ziekenfondspakket. Bij de ziekenfondsverzekering ging het om natura. Bij een aantal zorgverzekeringen kan eveneens sprake zijn van natura. Als zorgverzekeraars geen contracten kunnen sluiten, zullen zij een oplossing voor deze verzekerde kinderen moeten vinden en zonodig tot volledige restitutie moeten overgaan. Ook hier gaat het om een zaak tussen tandartsen en zorgverzekeraars. Ik zie dan ook geen aanleiding om dit te onderzoeken.

Vraag 3
Wat is uw reactie op de ongerustheid onder tandartsen dat door de macht van zorgverzekeraars zij beperkt worden in hun zorgverlening?

Vraag 4
Wat is uw reactie op het feit dat tandartsen alleen mensen met een restitutiepolis accepteren? Vindt u dit acceptabel? 2)

Antwoord 3 en 4
De verantwoordelijkheden zijn niet anders dan voorheen. De tandartsen zijn zorginhoudelijk verantwoordelijk. Zij beoordelen welke tandheelkundige hulp nodig is voor hun klanten en hoe zij die verlenen. Zorgverzekeraars beoordelen of voldaan is aan de voorwaarden om deze hulp vervolgens ten laste van de zorgverzekering of aanvullende verzekering te laten komen. Ongerustheid over beperking in de zorgverlening door een veronderstelde macht van zorgverzekeraars is dus nergens op gestoeld. Er is dus ook geen enkele aanleiding om alleen mensen met een restitutiepolis te behandelen. Een collectieve afspraak die inhoudt dat alle tandartsen alleen mensen met een restitutiepolis behandelen, zou in strijd met de Mededingingswet kunnen zijn, maar dat is uiteraard ter beoordeling van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

1) NOS journaal, 28 december 2005
2) Nederlands Dagblad, 27 december 2005