Modernste gevangenis Europa voorzien van nieuwste technologie

Digit touch systems

DIGIT Touch Systems voorziet modernste gevangenis van Europa in Lelystad van nieuwste technologie.

Met het nieuwe detentieconcept Lelystad, waar sinds donderdag 19 januari 2006 zes gedetineerden op één cel geplaatst zijn, wordt een forse besparing op de kosten van het gevangenenbeheer bereikt. Dat is mogelijk door het gebruik van de allernieuwste technologie. Van der Geijn Partners ketenarchitecten (www.vdgp.nl) uit Houten heeft het concept vormgegeven. Van der Geijn Partners benaderde DIGIT Touch Systems in een vroeg stadium om conceptueel mee te denken. Met name over het gebruik en de toepassing van beeldscherm en de tv- en radio-voorzieningen aan het bed. DIGIT is o.a. importeur/distributeur van de bekende ELO touchscreens. Met haar kennis en ervaring heeft DIGIT veel voor het concept betekend.

Veel hardware en software
DIGIT heeft een deel van het projectmanagement gevoerd. Zo heeft het de customized kasten aan het bed ontwikkeld waarin de 'persoonlijke' ELO touchscreens met computerintelligentie veilig ondergebracht zijn. Deze kasten zijn een informatiemedium voor de gedetineerde. De gedetineerde verkrijgt ermee toegang tot entertainment en studiefaciliteiten, kan ermee bellen en online bestellingen doen in de webshop etc. Het geheel is vandalismebestendig en heeft een zeer laag energieverbruik. Elke kast is voorzien van een telefoonhoorn (voor voice-over-IP bellen). Daarnaast heeft het innovatieve bedrijf uit Druten de techniek (software en hardware) voor het gehele streaming tv-/video netwerk en radio geleverd. Dit behelst de satellietaansluiting naar de videoservers toe, waarbij alle tv-kanalen eerst gedecodeerd en gedigitaliseerd worden en vervolgens over het netwerk, op verzoek, naar de personal touchscreens gestuurd worden.

Alles op basis van webtechnologie
Distributie van de programma's gaat over een internetstructuur over het locale netwerk. Ook de software voor de user interface en de winkelmodule (e-shop) is made by DIGIT. De gedetineerde kan op zijn eigen touchscreen o.a. de dagplanning bepalen. De in de stalen kast ingebouwde antenne detecteert het polsbandje van de gedetineerde via RFID zodat deze geen wachtwoord en/of gebruikersnaam hoeft in te voeren voor toegang tot de persoonlijke pagina's.

PDA belangrijk bewakingstool
De bewakers krijgen elk een PDA waarop ze tijdens hun rondes kunnen zien wat de camera's registreren en waar de gedetineerden zich bevinden. Via hun PDA kunnen zij ook gedragsinformatie invoeren in de centrale database. Voorts dragen de bewakers een actieve RFID-pas in de vorm van een sleutelhanger met paniekknop. Hierdoor zijn ook zij in de centrale controleruimte te volgen en kunnen ze zo nodig snel alarm slaan. Wanneer vanuit de cellen frequenties worden opgepikt die een indicatie van agressie kunnen zijn, worden celmicrofoons geactiveerd. Uiteindelijk kan er door al deze technologie aanzienlijk op de huisvestings- en bewakingskosten bespaard worden.

Meer faciliteiten, minder kosten
De 6-persoons cel volgens het nieuwe concept, bevat 3 stapelbedden, 1 tafel en 6 stoelen en meet 55m2. De oude cellen met die capaciteit hadden een oppervlakte van 60m2. Door het gebruik van DIGIT technologie krijgen de gedetineerden in de nieuwe cel meer entertainment- en studiefaciliteiten. Elke cel is voorzien van een toilet met urinoir, doucheruimte, washok en minikeuken met o.a. magnetron. Het betreft een nieuw paviljoen voor 150 gedetineerden.

Dit persbericht en meer technische spec's over de door DIGIT geleverde technologie zijn te vinden op de website van DIGIT Touch Systems (www.DIGIT.nl). U kunt hiervoor ook contact opnemen met DIGIT Touch Systems b.v., Druten, tel. 0487-585828 of met Huib Schollaardt (info@huibschollaardt.nl)

ELO, in Nederland vertegenwoordigd door DIGIT Touch Systems, ervaart wereldwijd een explosieve stijging van de vraag naar aanraakschermen die flexibel inzetbaar zijn. Duurzame veelzijdigheid vereist wel high-end kwaliteit. ELO bouwt high-end aanraakschermen die sterk genoeg zijn om onder de zwaarste omstandigheden langdurig goed te blijven functioneren. Dus ook solide genoeg zijn voor het hierboven beschreven detentie-project.