Afsluiting Lekdijk ter hoogte van Ameide-Sluis (Dijkverbetering maakt nieuwe afsluiting dijk noodzakelijk) (19-01-2006)

Vanaf het voorjaar van 2005 versterkt Waterschap Rivierenland de Lekdijk tussen Tienhoven en Lexmond. In verband hiermee golden op de dijk tussen Tienhoven en Ameide-Sluis in 2005 al verkeersmaatregelen. In het voorjaar van 2006 worden deze maatregelen opgeheven. Momenteel wordt ook het traject tussen Ameide-Sluis en de jachthaven ter hoogte van de Kom van Lexmond verbeterd. Daarom wordt dit traject afgesloten voor doorgaand verkeer voor de periode vanaf 15 januari 2006 tot december 2007.

De afsluiting van de Lekdijk is nodig in verband met de verkeersveiligheid. De afsluiting geldt voor het doorgaande verkeer op de Lekdijk tussen Ameide-Sluis en de jachthaven ter hoogte van de Kom van Lexmond in de periode vanaf 15 januari 2006 tot december 2007. Woningen, bedrijven en percelen aan de dijk blijven wel via de dijk bereikbaar. Ook de buslijnen van vervoersmaatschappij Arriva blijven van dit traject gebruik maken. Het waterschap en de uitvoerende aannemer trachten de overlast voor de busdienst en het plaatselijke verkeer zo veel mogelijk te beperken.

Waterschap Rivierenland plaatst op de dijk, op ruime afstand voor de afsluiting aankondigingsborden, zodat het doorgaande verkeer tijdig een andere route kan kiezen.

De afsluiting blijft twee jaar van kracht. Korter is niet mogelijk. Het te verbeteren dijktraject is lang en de twee jaar zijn noodzakelijk om een nieuwe, sterke dijk aan te leggen. Indien de dijk te snel wordt versterkt kan hij instabiel worden waardoor de dijk kan afschuiven of deels verzakken.