ANBO



Tegen fiscalisering van de AOW

19-01-2006

Probeer het eens met de volle waarheid schreef columnist en oud-PvdA-politicus Marcel van Dam op 29 december in de Volkskrant. Van Dam was het oneens met PvdA-woordvoerder voor financiën Fred Crone. De laatste had gepleit voor fiscalisering van de AOW. Fiscalisering betekent dat de AOW niet meer via premies door werkenden wordt opgebracht, maar dat iedereen via de belasting gaat meebetalen. 65-plussers die nu zijn vrijgesteld van AOW-premie, gaan dan ook meebetalen aan de AOW. En dat gaat ten koste van hun koopkracht.

Van Dam verwijt Crone dat hij niet de volledige waarheid spreekt, omdat Crone dit koopkrachtverlies verdoezelt. Toch kan dit verlies, volgens Van Dam, oplopen tot bijna 10 procent voor AOWers met een aanvullend pensioen tot achttienduizend euro. Van Dam betoogt dat als gepensioneerden, rijk of minder rijk, de rekening moeten betalen van fiscalisering, het vertrouwen in de overheid van enkele miljoenen burgers wordt beschaamd. Door mensen na het ingaan van hun pensioen alsnog te confronteren met het betalen van AOW-premie via de belasting, voelen zij zich bedrogen. Te meer omdat zij niets meer kunnen doen om het verlies aan inkomen te compenseren.

Daarom komt Van Dam op voor mensen met een lager en midden-inkomen, die voor hun pensioen hun hele leven hebben gespaard en die hebben vertrouwd op de belofte van de sociaal-democraten dat de AOW bij hen veilig was.