ANBO

Tom helpdesk: Telefonische Ondersteuning Oudere Migranten

Het zorgstelsel en de koopkracht

19-01-2006

De afgelopen tijd hebben verontrustende leden contact opgenomen met ANBO voor 50-plussers en de andere bonden over de het nieuwe zorgstelsel. De verontruste leden maken zich zorgen over hun koopkracht. Zij wijzen daarbij op de invoering van de procentuele premie, die niet door alle pensioenfondsen wordt vergoed. Deze premie komt naast de nominale premie. Leden vragen zich af wat ANBO en andere bonden doen en hebben gedaan om de belangen van ouderen te behartigen.

Op verschillende momenten hebben de bonden het onderwerp besproken met politici en andere relevante partijen. De overheid geeft aan dat er allerlei compensatiemaatregelen zijn genomen zodat het uiteindelijke koopkrachtplaatje positief is. Beweringen van het Centraal Bureau voor Statistiek en van ambtenaren onderstrepen dat.
De ouderenbonden willen in deze discussie goed tegenwicht bieden en daarom hebben wij aan het NIBUD gevraagd ook berekeningen te maken. Als de resultaten daarvan afwijken van die van de overheid hebben we een sterk verhaal. Dan zullen we met kracht de kat de bel aanbinden.