ANBO


Consultatiebureaus voor ouderen bevorderen eigen regie

19-01-2006

Het consultatiebureau voor ouderen is in opkomst. Op verschillende plekken in Nederland hebben ouderen en zorg- en welzijnsorganisaties de handen ineengeslagen om een consultatiebureau op te richten. Ouderen kunnen hier terecht voor een preventief onderzoek van hun gezondheidstoestand en voor allerlei vragen over gezond ouder worden. Gezondheid wordt daarbij in de brede zin van het woord opgevat, als een situatie van lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Dat geeft het consultatiebureau voor ouderen een bijzonder karakter.

Het idee om op meer plaatsen in Nederland te starten met een consultatiebureau voor ouderen wordt breed gedragen. Ook de themacommissie Ouderenbeleid van de Tweede Kamer beveelt in haar rapport Lang zullen we leven aan consultatiebureaus voor ouderen op te richten.
Op het consultatiebureau wordt niet alleen gekeken naar problemen met hart en vaten, valrisico of problemen met het geheugen, eenzaamheid, depressie en angsten. Ook de leefstijl, het welbevinden en het voorkomen van overbelasting door mantelzorg komen aan bod. Een consultatiebureau kan gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen. Ouderen krijgen een advies op maat en tips hoe ze aan hun eigen gezondheid kunnen werken, bijvoorbeeld door meer te gaan bewegen, gezonder te eten, voldoende te drinken of contacten te leggen en aan sociaal-culturele activiteiten deel te nemen.

Meer informatie is te vinden op de website van het Kenniscentrum Ouderen.
http://www.kenniscentrum-ouderen.nl/smartsite.htm?id=46211