Ingezonden persbericht

Openbare verlichting in Utrecht met sms aan en uit

Energiebesparing door sms-dienst Telfort, ITN en OrcaGroup

UTRECHT, 20060119 -- De openbare verlichting in Utrecht wordt vanaf januari 2006 aan- en uitgeschakeld met behulp van een sms'je. De gemeente Utrecht kan voortaan heel flexibel het tijdstip bepalen waneer de openbare verlichting aan en uit gaat. Tot nu toe werd op vaste tijdstippen geschakeld, met behulp van een toonfrequent signaal of schakelklokken. Door met sms te schakelen wordt enorm bespaard op energiekosten en bovendien op de kosten van de toonfrequentsignalen.


De sms-dienst, opgezet door Telfort, ITN en OrcaGroup is een innovatieve ontwikkeling van het Ingenieursbureau van de gemeente Utrecht. Het systeem werkt door vanaf een centraal punt in de stad via lichtmeting in- en uitschakelcommando's te geven, door middel van sms. Dus voortaan brandt de openbare verlichting alleen als het echt nodig is.

Arthur Klink, senior adviseur bij het ingenieursbureau Utrecht: "Het systeem werkt volledig geautomatiseerd, zodat we er geen omkijken naar hebben en is zeer bedrijfszeker".

Het nieuwe systeem geeft bovendien via sms-berichten ook feedback vanuit de verschillende voedingskasten naar de dienst Stadswerken. Op deze manier is men direct op de hoogte van storingen. Vroeger was men hiervoor afhankelijk van meldingen van de burger of politie, vanaf nu dus niet meer. De gemeente Utrecht verwacht dat het nog wel enkele jaren zal duren voordat alle oude kasten zijn omgebouwd. Op dit moment zijn 50 van de 500 voedingskasten voorzien van het nieuwe systeem.

Ook de afdeling cameratoezicht van de politie in Utrecht heeft veel interesse in deze toepassing, omdat de politie hiermee zelf in staat is verlichting, afhankelijk van de behoefte, bij of af te schakelen.

De gemeente Utrecht heeft gekozen dit project in samenwerking met OrcaGroup en Telfort te doen, omdat deze bedrijven gespecialiseerd zijn in sms toepassingen en veel ervaring hebben in het integreren van dit soort toepassingen met internet en telefonie. De voedingskasten en de modems met bijbehorende besturingssoftware worden geleverd en geïnstalleerd door ITN uit Ede. In de toekomst worden de service monteurs direct via PDA's door het systeem aangestuurd, zodat de Gemeente nog efficiënter kan gaan werken.

Over OrcaGroup
Als full service provider in telecommunicatie, heeft OrcaGroup zich gespecialiseerd in het ontwikkelen, leveren en beheren van diverse communicatieoplossingen waarbij de telefoon centraal staat.

OrcaGroup stelt zich ten doel haar expertise optimaal in te zetten voor de wensen van de klant op het gebied van 0800/0900 diensten, voice response, SMS diensten, Internet, telefooncentrale, gespreksopname, call center diensten of een combinatie hiervan. OrcaGroup heeft hiervoor de beschikking over moderne en ruime faciliteiten, in Nederland, België en Zwitserland.

Specialiteiten van OrcaGroup zijn geïntegreerde maatwerkoplossingen binnen combinaties van verschillende media zoals telefonie, SMS, e-mail en internet.
Meer informatie over OrcaGroup is te vinden via: www.orcagroup.com.


Over Telfort
Telfort is een winstgevende aanbieder van mobiele telecommunicatie voor particuliere en zakelijke klanten. Telfort biedt kwalitatief goede producten tegen zeer scherpe prijzen. Hiervoor beschikt Telfort over een netwerk van hoge kwaliteit en stelt zij de klantenservice centraal voor haar 2,417 miljoen klanten. Telfort is een vitale organisatie die snel op marktontwikkelingen inspeelt. Sinds zomer 2005 is Telfort de eerste operator in Nederland met een landelijk dekkend mobiel breedbandnetwerk. Telfort is sinds 4 oktober 2005 een dochter van KPN. Meer informatie over Telfort is te vinden via: www.telfort.nl.

Over ITN
ITN, met vestigingen in Ede, Assen en Bilthoven biedt voor het bedrijfsleven en particulieren totaaloplossingen op het gehele installatiegebied : elektrotechniek, centrale verwarming, besturingstechniek, telefonie, bedrijfskoeling, beveiligingssystemen en service/onderhoud.

Meer informatie over ITN is te vinden via: www.itn.nl


Over IBU
Het IBU ­ Ingenieursbureau Utrecht - is het ontwerp- en adviesbureau van de gemeente Utrecht.

Het bureau verzorgt de engineering en directievoering voor de inrichting van de openbare buitenruimte en de realisatie van infrastructurele projecten. In de medewerkers treft u deskundige partners die u voorzien van hoogwaardige adviezen.

Meer informatie over het Ingenieursbureau van de gemeente Utrecht is te vinden via: www.ibu.nl