Universiteit van Amsterdam

Inzicht in het ontstaan van ernstige zwangerschapscomplicaties


Promotie Geneeskunde


vrijdag 20 januari 12.00 uur

Vooralsnog werd aangenomen dat het menselijk embryo en de foetus vooral glucose als energiebron gebruiken. Nadia Oey toont aan dat de zich ontwikkelende vrucht en de placenta ook vetten kunnen afbreken, zelfs al in een heel vroeg stadium. Bovendien kunnen ze zelf carnitine aanmaken, een stof die essentieel is voor lang-keten vetzuuroxidatie . Deze bevindingen geven inzicht in het ontstaan van ernstige zwangerschapscomplicaties (het HELPP-syndroom) bij moeders die zwanger zijn van een kind met een stoornis in de vetzuuroxidatie. De groei van deze kinderen in de baarmoeder blijft achter en ze worden ziek of overlijden nog voor de geboorte. Het wordt steeds duidelijker dat het metabolisme van de menselijke foetus ook een rol speelt bij het ontstaan van ziekten op volwassen leeftijd, zoals het metaboolsyndroom.

Mw. N.A. Oey: Mitochondrial Fatty Acid Oxidation and Carnitine Biosynthesis in the Human Fetal-placental Unit. Promotoren zijn prof. dr. R.J.A. Wanders en prof. dr. F.A. Wijburg.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.