Gemeente Den Haag

Ondernemers, gemeente en politie bestrijden criminaliteit en overlast

Overheid en ondernemers in Scheveningen-bad gaan met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) en de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU) langdurig samenwerken om de veiligheid in de badplaats te verbeteren. Er is overlast van rondhangende jongeren en verschillende plekken zijn onvoldoende verlicht. De partijen onderstreepten de samenwerking donderdag 19 januari met de ondertekening van een intentieverklaring. Het is voor het eerst in de Haagse regio dat in één gebied de KVO en KVU werkwijze gecombineerd worden.

Tijdens de kick-off bijeenkomst in het Kurhaus ondertekenden ondernemers, politie, gemeente en andere partijen, waaronder de Kamer van Koophandel, HTM en brandweer, de intentieverklaring. Wilbert Stolte, stadsdeelwethouder voor Scheveningen, plaatste namens het gemeentebestuur zijn handtekening. Met de intentieverklaring verbinden de partijen zich aan een langdurige samenwerking teneinde het keurmerk en de kwaliteitsmeter te behalen en te behouden. Er is een veiligheidsscan van het gebied gemaakt en er wordt een actieplan opgesteld. De concrete maatregelen uit het actieplan, zoals het verbeteren van verlichting en het aanpakken van wildplassers en onveilige verkeerssituaties, voeren de partijen samen uit.

Uit cijfers van de politie blijkt dat er de afgelopen jaren een daling is van het aantal inbraken, overvallen en diefstal in Scheveningen-bad. Dat is mede te danken aan de veelplegersaanpak. Wel constateert de politie een toename van bedreiging en mishandeling en is er overlast van hinderlijk rondhangende jongeren. Uit onderzoek onder winkeliers, horeca-ondernemers en bezoekers blijkt dat ook donkere plekken en onveilige verkeerssituaties verbeterpunten zijn. Door het KVO en KVU te combineren worden de problemen waar winkeliers én horeca-ondernemers mee kampen gelijktijdig aangepakt. Een combinatietraject KVO/KVU bespaart bovendien tijd en voorkomt onnodige afstemming tussen de partijen. De partijen streven ernaar het KVO/KVU in juli 2006 te behalen.

De Haagse Binnenstad bestrijdt al langer met het KVO criminaliteit en overlast. De resultaten van de acties, zoals het collectief winkelverbod voor winkeldieven en overlastgevers, zijn daar zichtbaar in dalende criminaliteitscijfers. Ook aan de Leyweg en in het Forepark wordt al gewerkt met het keurmerk. Later dit jaar starten ook KVO-trajecten in het Zeeheldenkwartier en op de Apeldoornselaan/Dierenselaan. Op het Spuiplein startte eerder een KVU-traject.

Veilig ondernemen
Veilig ondernemen maakt onderdeel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.