Vluchtelingenwerk Nederland

VluchtelingenWerk Nederland: `Opheffen categoriaal beschermingsbeleid Centraal-Irak onverantwoord'

Het Kabinet heeft vanmiddag besloten het categoriaal beschermingsbeleid voor Centraal-Irak op te heffen. VluchtelingenWerk Nederland is hierover zeer verontrust en vreest voor de veiligheid van terug te sturen Irakese vluchtelingen.

Ondanks dat het Kabinet erkent dat de situatie in Centraal-Irak aanhoudend zorgwekkend is, wil zij toch tot de beleidswijziging overgaan. Als grond draagt het Kabinet enkel het beleid van een aantal Europese landen aan. Dit mag echter naar mening van VluchtelingenWerk geen reden zijn mensen terug te sturen naar een land waar het zo onveilig is als in Centraal-Irak. Er vindt nog steeds grootschalig en willekeurig geweld plaats, wat in het verleden reden was het categoriaal beleid in te stellen. De UNHCR stelde in oktober dat de situatie in Irak is verslechterd en heeft opgeroepen niet naar Centraal-Irak uit te zetten. De Raad van Europa heeft er in november bij Nederland nog op aangedrongen geen mensen terug te sturen naar instabiele landen.

Vanuit andere Europese landen heeft tot nu toe geen gedwongen terugkeer naar Centraal-Irak plaatsgevonden. In diverse landen worden asielzoekers uit Centraal-Irak expliciet beschermd tegen terugkeer. Maar ongeacht het beleid van andere landen vindt VluchtelingenWerk dat Nederland in zijn asielbeleid zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen en dat het categoriale beschermingsbeleid moet worden gehandhaafd.