Ingezonden persbericht

Onduidelijkheid over ouderbijdrage is misleiding

Reclame Code Commissie stelt ouders in het gelijk

AMSTERDAM, 20060120 -- Naar aanleiding van een hulpvraag op het Forum van Ouders Online over de ouderbijdrage van een school, is door een van de Forumdeelnemers een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Deze stelde de ouders in het gelijk.


De betreffende school in Den Haag legt zich toe op regulier onderwijs aan leerlingen met dyslexie. De ouder met de hulpvraag zag hierin een uiterste mogelijkheid voor haar kind, maar de hoogte van de ouderbijdrage was daarbij een onoverkomelijk probleem. De ouder vroeg hoe zij aan financiële ondersteuning kon komen.

Uit onderzoek van de Forumdeelnemers bleek dat het hier om een gewone gesubsidieerde school gaat die in de informatie onvoldoende duidelijk maakt dat de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage is. Aan de Reclame Code Commissie is de vraag gesteld of hier sprake is van misleiding.

De klacht bij de Reclame Code Commissie is toegespitst op de voor iedereen toegankelijke informatie die de school op de website verstrekt. Hiermee is een oordeel gevraagd over de uiting zelf en de vraag of hierin in zijn algemeenheid inderdaad misleiding gezien kan worden.

De Reclame Code Commissie meent van wel: "De uiting op de website is naar het oordeel van de Commissie misleidend, nu onvoldoende duidelijk blijkt dat de genoemde ouderbijdrage van ¤ 675,- per maand niet verplicht is." De Reclame Code Commissie acht de verwijzing op de website naar de schoolgids onvoldoende om het misleidende karakter van de tekst op de website weg te nemen, omdat ook de tekst in de schoolgids niet duidelijk is.




Ouders Online