Gemeente Boekel


In twee weken tijd al ruim 400 boetes voor onjuist gebruik fietsverlichting!

In samenwerking met alle 21 gemeenten in de regio's Noordoost-Brabant en 's-Hertogenbosch houdt de politie Brabant-Noord op dit moment een regionale fietsverlichtingsactie. In de eerste handhavingperiode tot en met december zijn al 417 bekeuringen uitgedeeld. De actie is officieel gestart op 10 oktober 2005. Na 2 maanden aandacht voor verkeerseducatie op scholen en voorlichting richting burgers wordt nu streng gehandhaafd. De actie loopt nog tot en met eind januari. Tot die tijd zal de politie blijven controleren op het juiste gebruik van (brom-) fietsverlichting. Voorafgaand aan de controles hebben alle deelnemende gemeenten in de regio's Noordoost-Brabant en 's-Hertogenbosch over de actie voorlichting gegeven. Op alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs zijn persberichten, folders en posters verspreid met het motto: Licht aan, daar kun je mee thuis komen.

Ook zijn posters opgehangen in verenigingsgebouwen, fietsenstallingen, openbare gebouwen én langs de weg. In de week voorafgaand aan de handhaving is door middel van een steekproef in alle 10 gemeenten in de regio Noordoost-Brabant en in de 11 gemeenten in de regio 's-Hertogenbosch het gebruik van fietsverlichting gemeten. Van alle fietsers had 45% de verlichting niet in orde. Onder de groep scholieren was dit zelfs 59%. De politie geeft wel aan dat zij tijdens de periode van handhaving een duidelijke verbetering zien. Steeds meer fietsers hebben hun licht aan. Om te kunnen bepalen of dit beeld klopt, zal na afloop van de actie worden gemeten of de verlichtingsactie het juist gebruik van (brom)fietsverlichting daadwerkelijk heeft bevorderd.

Goede verlichting wordt beloond!
Tijdens de controles deelt de politie aan (brom)fietsers die hun verlichting wel in orde hebben, antwoordkaarten uit en een fluoriderende armband met de tekst 'Licht Aan'. Door het opsturen van de antwoordkaart dingt men mee naar één van de actieprijzen die door de gezamenlijke gemeenten beschikbaar worden gesteld. De hoofdprijs is een nieuwe dames- of herenfiets.

© Copyright 2006 Gemeente Boekel - Disclaimer