Gemeente Tilburg

20-1-2006
Tilburg helpt Same bij verbeteren lokaal bestuur Subsidieverzoek ingediend bij VNG International

De gemeente Tilburg gaat het bestuur van het district Same in Tanzania hulp bieden bij het verbeteren van het financieel management. Het bestuur in Same wil op korte termijn de financiële administratie automatiseren en extra taken oppakken in het kader van het decentralisatiebeleid.

Wethouder Gon Mevis (Mondiale Bewustwording): De lokale overheid heeft een belangrijke rol bij de bestrijding van de armoede. Daarvoor moet het lokaal bestuur optimaal kunnen functioneren. De ondersteuning in Tanzania bij de verbeteringsprocessen is echter minimaal, daarom heeft het district aan zustergemeente Tilburg ondersteuning gevraagd.

Voor het project vraagt de gemeente subsidie aan van ruim 160.000,- bij VNG International. Wethouder Mevis: VNG International heeft een subsidieprogramma voor stedenbandprojecten met ontwikkelingslanden, het Good Local Government Program. Zonder de subsidie kunnen we het project niet uitvoeren.

Training
Het project loopt van 2006 tot en met 2008. Een aantal ambtenaren en bestuurders uit Same komen stage lopen in Tilburg. Ook worden Tilburgse ambtenaren uitgezonden naar Same om trainingen te geven, werkprocessen te helpen verbeteren en te assisteren bij het automatiseringsproces. Wethouder Mevis: Dit betekent een enorme omslag voor de ambtenaren van het district. De meesten hebben nog nooit met een computer gewerkt. Ook is er binnen het project ruimte voor investeringen in de computers, servers, en software. Trainingen die lokaal gegeven kunnen worden, worden lokaal ingekocht, zoals basistrainingen word en excel. Veel zaken zullen echter maatwerk betreffen, gebaseerd op de specifieke behoeften en werkprocessen van een lokale overheid.

Stedenband Tilburg - Same
Tussen Tilburg en het district Same in Tanzania bestaat sinds 1986 contact. De Tanzania Werkgroep geeft al 20 jaar invulling aan dit contact door het ondersteunen van projecten in Same, onder andere op het terrein van onderwijs, watervoorzieningen, landbouw en gezondheidszorg. Ook werkt Het Tweestedenziekenhuis intensief samen met Same District Hospital. Het Same-district ligt in de Kilimanjaro regio en heeft een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante kilometer. Het is een plattelandsregio met ongeveer 226.000 inwoners. Het district bestaat uit 82 dorpen. Belangrijkste economische activiteiten zijn de zelfvoorzienende landbouw en veeteelt.