Gemeente Hoogeveen

20 januari 2006
Digitale StemWijzer biedt hulp aan Hoogeveense kiezers Nog even en dan kunnen inwoners van de gemeente Hoogeveen hun nieuwe bestuur en gemeenteraad kiezen. Omdat die keuze niet altijd even gemakkelijk is, staat er vanaf vrijdag 20 januari een speciale digitale StemWijzer voor Hoogeveen op www.stemwijzer.nl.

Inwoners van de gemeente Hoogeveen kunnen gebruik maken van de StemWijzer voor een persoonlijk advies bij het uitbrengen van hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de komende verkiezingen hebben zeventig gemeenten, waaronder Hoogeveen, het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de opdracht gegeven een StemWijzer op maat samen te stellen. Bij de vorige verkiezingen vier jaar geleden waren dat er overigens slechts tien.

De StemWijzer bestaat uit 25 tot 30 stellingen, afhankelijk van de gemeente, die gerangschikt zijn naar themaâs als veiligheid, wonen en milieu. De keuze van de antwoorden bestaat uit eens, neutraal, oneens of overslaan. Ook kan er aangegeven worden hoe belangrijk de kiezer een thema vindt. Op basis van de antwoorden krijgt de kiezer een persoonlijk stemadvies. Per stelling is ook te zien welke partij het best bij het gekozen antwoord past.

De politieke partijen van elke deelnemende gemeente zijn actief betrokken bij het maken van de StemWijzer. Dit is onder meer gebeurd door middel van een workshop onder leiding van het IPP. Vervolgens kregen de partijen een uitgebreide lijst met stellingen toegestuurd en aan de hand daarvan werd er door het IPP de definitieve lijst met stellingen gemaakt.

De StemWijzer is tegenwoordig de meestgebruikte internetapplicatie om advies in te winnen over de uit te brengen stem in verkiezingstijd. Het IPP bracht eerder een StemWijzer uit bij de Tweede Kamerverkiezingen, de Europese verkiezingen, de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschapsverkiezingen. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer werden meer dan 2 miljoen adviezen verstrekt.