Provincie Limburg

PS003-06 Conclusies onderzoek Monumentenhuis bekendgemaakt Gebrekkige informatievoorziening ondermijnde het vertrouwen in de

bedrijfsvoering van het Monumentenhuis
Op basis van de opdracht van juni 2005 van Provinciale Staten heeft de Commissie voor Onderzoek (CvO) uit Provinciale Staten een feitenonderzoek uitgevoerd naar de informatie-uitwisseling tussen het Monumentenhuis en de provincie Limburg. Om de vraag te kunnen beantwoorden of er over en weer voldoende informatie is vertrekt zijn de relevante documenten bestudeerd en zijn gesprekken gevoerd met betrokkenen. Hoofdconclusie van de CvO is dat de (financiële) informatieverstrekking van de zijde van het Monumentenhuis vooral over het boekjaar 2004 onder de maat is geweest. Door die onduidelijkheid en daardoor veroorzaakte onzekerheid werd het vertrouwen in de bedrijfsvoering ondermijnd. In die omstandigheden waren GS niet meer bereid extra middelen ter beschikking te stellen. De CvO concludeert dat GS in mei 2005 geen ander besluit hadden kunnen nemen dan zij genomen hebben, namelijk niet over te gaan tot verdere financiering van het Monumentenhuis.

Overigen conclusies
Op basis van het feitenoverzicht concludeert de CvO tevens dat belangrijke onderdelen van de gemaakte afspraken met de provincie Limburg en het Monumentenbuis wederzijds zijn nagekomen. De CvO constateert eveneens dat er verschil van mening bestaat over de interpretatie van afspraken in mei 2003 tussen beoogde bestuursleden van het Monumentenhuis en drie fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Daarnaast heeft het Monumentenhuis lang de nadelige effecten blijven ondervinden van de consequenties van het vermengen van publieke en commerciële taken in één gesubsidieerde instelling. De ontvlechting kostte meer tijd dan aanvankelijk gedacht, zodat de nadelige effecten van de verwevenheid ook lang (t/m 2004) bleven bestaan.

Debat
De CvO heeft haar bevindingen beschreven in de rapportage Quick scan informatie-uitwisseling Monumentenhuis Provincie Limburg d.d. 10 januari 2006. Het rapport is op 19 januari 2006 door de heer drs. V.G.J. Zwijnenberg, voorzitter CvO, aangeboden aan de voorzitter van Provinciale Staten, de heer L.J.P.M. Frissen. Er volgt nog een inhoudelijk debat over het rapport van de CvO in Provinciale Staten.

Geschiedenis
Het Monumentenhuis ontstaat in 1997 (één gesubsidieerde instelling met publieke en commerciële taken). In november 2002 kent het Monumentenhuis een herstart onder stringente voorwaarden. Kosten: ca. 350.000. In oktober 2003 krijgt het Monumentenhuis additionele financiële steun van 200.000. In mei 2005 steunen Provinciale Staten het besluit van Gedeputeerde Staten om geen verdere financiële steun te geven aan het Monumentenhuis.

20-1-2006 08:31